Sari direct la conținut

Traian Basescu a semnat decretul pentru convocarea referendumului

HotNews.ro

Presedintele Traian Basescu a semnat marti decretul prin care va convoca refendumul pentru introducerea votului uninominal. Decretul prezidential contine intrebarea care se va afla pe buletinele de vot si data organizarii refendumului.

Intrebarea de pe buletinul de vot are urmatorul continut: „Sinteti de acord ca incepind de la primele alegeri care vor fi organizate, deputatii si senatorii sa fie alesi in circumscriptii uninominale in baza unui scrutin mjoritar in doua tururi?”.

Referendumul va fi organizat in ziua alegerilor pentru Parlamentul European.

Argumentele lui Traian Basescu pentru introducerea prin referendum a votului uninominal in doua tururi de scrutin:

1. reformarea clasei politice romanesti-este o clasa depasita de nevoile si de inteligenta poporului roman.

2. consolideaza legatura cetatenilor cu parlamentarii si cu administratia

3. responsabilizarea partidelor-nu-si vor mai permite sa-si puna pe lista oameni indoielnici sau care isi cumpara locuri pe liste.

4. asigura o guvernare stabila si consistenta pentru ca genereaza majoritati parlamentare certe.

5.referendumul face imposibila modificarea ulterioara a legii pentru ca daca acesta va fi validat nimeni nu va mai fi tentat sa modifice data si sa amane aplicarea legii pana in 2014.

Presedintele a precizat ca in situatia in care referendumul va fi validat, Parlamentul va fi obligat sa tranforme vointa populatiei in lege. In sprijinul acestei afirmatii presedintele a citat articolul 2 din Constitutie care spune ca „suveranitatea apartine poporului roman”.

„Niciun grup si nicio persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu. Deci, nici macar un grup de parlamentari, ministrii sau presedintele nu pot face asta. Solutia data de referendum este obiect de suveranitate si trebuie pusa in aplicare.”

Lupta dintre referendum si asumare

Liderii PNL au precizat ca asumarea raspunderii ar putea avea loc in sedinta de guvern de miercuri, 24 octombrie.

Incepind de marti se va declansa o lupta intre votul uninominal pur, pentru care se va organiza referendum si cel mixt, pentru care guvernul isi va asuma raspunderea. Care dintre cele doua variante va iesi in final invingatoare, nu va fi clarificat nici macar de rezultatul referendumului.

Potrivit actelor normative in vigoare, votul dat de cetateni la refendumul pe teme de interes national este unul pur consultativ si nu creeaza nici un fel de obligatii legislative pentru Parlament.

In schimb, in cazul asumarii raspunderii, daca nu se depune vrreo motiune de cenzura sau aceasta este respinsa, textul prezentat de Guvern, eventual cu modificari, este considerat adoptat si aplicarea lui devine obligatorie.

Presedintele poate retrimite proiectul de lege Parlamentului, inainte de promulgare, acesta urmand sa fie rediscutat de plenul reunit al legislativului.

Reactiile politicienilor

Mircea Geoana, presedintele PSD: :”Multumim ca proiectul de lege al PSD a fost repus in forta in ochii opiniei publice. Traian Basescu a imprumutat de la partidul nostru o idee politica generoasa. Vom sustine referendumul pentru votul uninominal in doua tururi de scrutin, pentru ca e ideea noastra. Presedinte doreste sa faca campanie pentru PD.

Guvernul trebuie sa-si asume raspunderea pentru proiectul de lege al PSD. PNL si PD trebuie sa precizeze ce fel de vot uninominal vor.”

Peter Ekstein, UDMR: „Este nevoie de avizul consultativ al Parlamentului care nu s-a dat pentru acest text, presedintele vorbeste de decizia din aprilie. Este nevoie si de un control al Curtii Constitutionalea acestui Decret. Deci, mai e cale lunga pana el isi produce efectele.”

„Nu este o solutie buna de a se suprapune europarlamentarele cu referendumul fiindca temele vor interfera.”

„Chiar daca referendumul este validat tot Parlamentul redacteaza o lege in sensul celor decise de cetateni. Vointa populara trebuie sa-si produca efectele”.

Crin Antonescu, vicepresedinte PNL: „PNL isi va asuma raspunderea pentru varianta de vot uninominal propusa de Pro Democratia si asumata de toate partidele politice, inclusiv de PD.”

„Ne asumam raspunderea in fata Parlamentului pentru a evita procedurile parlamentare greoaie care ar incetini adoptarea votului uninominal. Presedintele Traian Basescu nu are de ce sa mai faca un referendum cu atat mai mult cu cat Constitutia nu-i da dreptul sa faca referendum pentru o initiativa legislativa ci doar pe teme de interes general unde se raspunde clar cu DA sau NU.

Daca presedintele va organiza totusi un referendum ne vom pronunta atunci in functie de rezultat si contextul dat.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro