Sari direct la conținut

Traian Basescu cere guvernului sa "inchida" subiectul creantelor Rompetrol si sugereaza stingerea procesului impotriva companiei si o negociere amiabila

HotNews.ro

Presedintele Traian Basescu a cerut din nou executivului sa clarifice subiectul creantelor Rompetrol. Intr-un interviu pentru TVR, Basescu a spus ca „Nimeni nu ia decizii ca a scazut pretul actiunilor (actiunile Rompetrol Rafinare – n.red.). Bai fratilor, vedeti cat se poate lua, trageti o concluzie cu investitorul kazah, inchideti subiectul pentru ca ii tineti si pe ei in dificultate”. Avind in vedere ca in acest moment Guvernul se judeca cu Rompetrol pentru returnarea creantei in bani, si nu in actiuni, mesajul lui Basescu pare a fi un indemn la o intelegere amiabila intre cele doua parti, cu solutia ca Guvernul sa accepte actiuni in locul creantei si sa negocieze ulterior vinzarea catre actionarul majoritar la un pret cit mai bun.

Ce a spus Basescu in interviul de la TVR:

  • Trebuie clarificata problema Rompetrolului cu datoriile catre stat.
  • Nimeni nu ia decizii ca a scazut pretul actiunilor. Bai fratilor, vedeti cat se poate lua, trageti o concluzie cu investitorul kazah, inchideti subiectul pentru ca ii tineti si pe ei in dificultate. Nu-si pot lansa programele de investitii si nici voi nu rezolvati problema.
  • Exista riscul sa luati mai putin.
  • Nu vreau sa se repete problema cu certificatele CO2.

Situatia din acest moment cu creanta Rompetrol:

Dosarul litigiului intre Guvernul roman – prin Ministerul Finantelor – si Rompetrol Rafinare se judeca la Curtea de Apel Constanta, dupa ce prima instanta, Tribunalul Constanta, a dat cistig de cauza Rompetrol. In dosar, Ministerul Finantelor cere anularea unor decizii ale companiei prin care aceasta a impartit practic creanta in valoare de 603 milioane de dolari catre stat (convertita in obligatiuni in 2003) in doua parti: o suma de circa 54 milioane de euro si un pachet de actiuni care reprezinta circa 45% din capital. Daca ar fi returnat catre stat intreaga suma convertita in actiuni, statul ar fi redevenit actionar majoritar.

Cu alte cuvinte, Rompetrol a evitat cele doua scenarii pierzatoare (fie plata doar in numerar, fie doar in actiuni), iar statul roman contesta aceasta solutie.

Reprezentantii statului au declarat in repetate rinduri ca nu vor accepta aceasta solutie, o solutie care face ca statul sa detina un pachet consistent de actiuni – dar minoritar. La 1 septembrie 2011, seful ANAF, Sorin Blejnar, a declarat pentru EvZ ca statul va merge cu procesul pina la Inalta Curte de Casatie si Justitie, ceea ce ar insemna aminarea cu inca cel putin un an a verdictului final, avind in vedere ca in acest moment dosarul abia a intrat pe rolul Curtii de Apel Constanta.

Blejnar a mai spus ca, daca statul roman ar redeveni actionar la Rompetrol Rafinare cu 45% din actiuni, prin vinzarea acestor actiuni la pretul pietei statul ar pierde practic jumatate din creanta initiala. Reamintim ca miercuri, 21 septembrie, pretul mediu la BVB al unei actiuni Rompetrol Rafinare a fost 0,0531 lei.

Si KazMunaiGaz vrea o solutionare amiabila

Indemnul lui Basescu catre guvern inseamna, de fapt, o cerere de renuntare la litigiul in instanta si negocierea cu proprietarul Rompetrol, compania din Kazahstan KazMunaiGaz, pentru obtinerea unui pret mai bun decit cel de pe bursa.

De altfel, si oficialii KazMunaiGaz s-au aratat deschisi unei negocieri care sa stinga litigiul comercial. In iunie 2011, imediat dupa decizia prin care Tribunalul Constanta dadea dreptate Rompetrol, directorul financiar al companiei, Dmitry Grigoryev, a declarat ca ar trebui gasita o cale amiabila pentru solutionarea diferendului. „Am luat la cunostinta de hotararea favorabila a Tribunalului Constanta, dar consideram in continuare ca cea mai buna cale pentru stingerea acestui diferend este dialogul, iar impreuna putem gasi/adopta o solutie benefica ambelor parti”, a spus Grigoryev, citat de Mediafax.

Istoricul creantei Rompetrol

In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

Scadenta rascumpararii obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar pana la acea data Rompetrol Rafinare a rascumparat obligatiuni in valoare de doar 71 milioane dolari si a platit dobanzi aferente de 24 milioane dolari.

KazMunaiGaz, proprietarul grupului Rompetrol, a decis anul trecut, in AGA, sa converteasca in actiuni obligatiunile emise de Rompetrol in 2003 si pe care nu le-a rascumparat de la stat.

Statul a contestat anul trecut in instanta decizia Rompetrol de conversie in actiuni a obligatiunilor ramase nerascumparate.

Totodata, la sfarsitul lunii iunie 2010, actionarii Rompetrol Rafinare au aprobat o majorare de capital de 450 milioane lei, fonduri care ar fi urmat sa fie utilizate pentru plata unei parti a datoriei catre stat. In urma operatiunii au fost subscrise actiuni de 329,49 milioane lei.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a contestat in instanta decizia de suplimentare a capitalului Rompetrol Rafinare, dar a pierdut in instanta de doua ori, respectiv in lunile august si noiembrie 2010. (Date Mediafax)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro