Traian Basescu: PDL a gresit cu legea privind programul la referendum. Trebuia atacata in contencios, nu la CCR
Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat miercuri seara, la Prima TV, ca PDL a gresit pentru ca a contestat la Curtea Constitutionala legea adoptata pe 18 iulie de Camera Deputatilor privind programul orar 7.00-23.00 pentru referendum, el apreciind ca aceasta trebuia atacata in contencios administrativ.
„Desi nu era treaba Curtii Constitutionale, legea nu trebuia atacata la Curtea Constitutionala, ci in contenciosul administrativ pentru ca legea referendumului spune foarte clar: programul la referendum este de la 8.00 la 20.00, adica 12 ore. Curtea Constitutionala nu judeca legalitatea, ci constitutionalitatea, nu se ocupa de suprapunerea legilor. Deci PDL a gresit pentru ca nu a atacat legea in contenciosul administrativ, pentru ca nu mai era voie sa modifici conditiile de administrare a referendumului dincolo de 10 zile de la declansarea procedurii”, a afirmat Basescu, citat de Mediafax.
Basescu a mai spus ca nu discuta decizia Curtii Constitutionale cu privire la constitutionalitatea acestei legi.
Curtea Constitutionala a decis, marti, ca modificarile aduse Legii referendumului prin legea adoptata in 18 iulie de Camera Deputatilor, care stabileste intervalul de vot intre 7.00 si 23.00, sunt constitutionale.
Plenul CCR a analizat obiectia de neconstitutionalitate a prevederilor Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.41/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, formulata de un numar de 63 deputati apartinand grupului parlamentar al PDL.
In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a respins, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile articolului unic pct. 4 (stabilirea intervalului de vot de la 7.00 la 23.00) din Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.41/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului sunt constitutionale.
Traian Basescu: Trebuia sa discut cu USL sa-mi dea un prim-ministru mai matur
Presedintele suspendat a mai declarat la Prima TV ca regreta faptul ca nu a vorbit cu cei din USL sa ceara desemnarea unui prim-ministru „mai matur”, dupa caderea Guvernului Ungureanu. El a afirmat, insa, ca, daca se va intoarce la Cotroceni dupa referendumul din 29 iulie, coabitarea cu premierul este obligatorie, dar a opinat ca USL nu il va mai mentine pe Victor Ponta in aceasta pozitie, transmite Agerpres.
„Problema este a doua zi de dupa referendum. In primul rand, trebuie restabilita stabilitatea politica si functionarea statului roman. Coabitarea este obligatorie. In modul cel mai sincer, cred ca USL nu-l va mai mentine pe Victor Ponta prim-ministru pentru ca nu mai are credibilitate externa si nu face servicii Romaniei. Dar, in mod categoric, data fiind majoritatea din Parlament, USL ramane in continuare la guvernare. Eu fac o presupunere ca om politic. USL poate decide sa-si mentina formula, dar nu cred ca serveste Romaniei. Insa coabitarea trebuie sa existe, iar eu voi ramane in aceiasi parametri pe care i-am utilizat de la instalarea Guvernului Ponta: cooperare institutionala, fiecare sa ne facem treaba lui si, in masura in care este necesar, sa comunicam. Comunicarea pe problemele in care suntem implicati amandoi trebuie sa existe, insa esential este sa restabilim increderea si in economie”, a completat Basescu.
Potrivit presedintelui suspendat, principalele masuri pe care ar fi trebuit sa le ia Guvernul in aceasta perioada sunt legate de combaterea efectelor secetei, asigurarea platii subventiilor pentru agricultura, reluarea finantarilor pentru lucrarile de infrastructura si stoparea deprecierii leului. In opinia, masurile anuntate in legatura cu TVA si facilitatile fiscale pentru angajatori sunt „demagogice ca moment”.
Traian Basescu a spus ca, prin deprecierea monedei nationale, bugetul consolidat al statului a pierdut aproximativ opt miliarde de dolari si tocmai pentru a evita o astfel de situatie nu a incercat sa numeasca un alt premier de la PDL dupa caderea Guvernului Ungureanu.