Sari direct la conținut

Transgaz estimeaza o intarziere de aproximativ 30 de zile a licitatiei pentru construirea conductei BRUA. Vezi cine a contestat licitatia

HotNews.ro
Transgaz, Foto: Transgaz
Transgaz, Foto: Transgaz

Transgaz estimeaza o intarziere de aproximativ 30 de zile a procedurii de licitatie pentru construirea conductei din cadrul proiectului BRUA, pe teritoriul Romaniei, potrivit unui raspuns transmis de catre companie la solicitarea HotNews.ro. Intarzierea este cauzata de suspendarea procedurii de catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), in urma unei contestatii bizare depuse de firma SC Best Achizitii SRL, din Cernica, cu doar cateva zile inainte de 28 iulie, data limita a depunerii ofertelor. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, firma are un singur angajat si controlata de Mihaela Elena Neagu, persoana implicata in mai multe scandaluri.

Firma are ca principal obiect de activitate „consultanta pentru afaceri si management”. Administrator si asociat unic este Mihaela Elena Neagu, care mai controleaza si firma LIBRO EVENTS SRL, ambele societati avand sediul social in satul Caldararu, Comuna Cernica, din judetul Ilfov. Potrivit unor dezvaluiri ale Gazetei Sporturilor, a fost directoare a Clubului Sportiv Olimpia din Bucuresti, in perioada 2009-2013. In acea perioada, au fost facute o serie de afaceri imobiliare controversate pe seama CS Olimpia, principalul beneficiar fiind fiind AMMA General Store, controlata tot de Mihaela Neagu, firma care ulterior a devenit Libro Events. In 2013 a renuntat la functia de director al CS Olimpia dupa ce cazul a intrat in atentia procurorilor si politistilor de la Directia de Investigare a Fraudelor, la sesizarea Ministerului Tineretului si Sporturilor. Un audit al ministerului ar fi aratat ca pagubele erau de milioane de euro. Vezi aici mai multe amanunte.

Ulterior, in 2014, firma Libro Events a incheiat un contract controversat cu Metrorex, primind cate 550.000 de lei/luna pentru servicii de curatenie. Dupa semnarea contractului cu Metrorex, Libro Events si-a schimbat domeniul de activitate. Daca pana atunci, Libro Events avea ca domeniu principal de acticitate domeniul bazelor sportive si catering. Vezi aici amanunte.

  • Transgaz nu formuleaza plangere, ci asteapta CNSC sa se pronunte pe fond

Reamintim ca saptamana trecuta, dupa contestatia firmei Best Achizitii SRL, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a decis suspendarea procedurii de licitatie organizata de Transgaz pentru atribuirea contractului de executie a conductei BRUA, faza 1, de 479 km, de la Podisor pana la Recas. Interesant este ca aceasta contestatie a fost transmisa catre CNSC fara a astepta un raspuns la o notificare transmisa Transgaz si fara a fi justificata. Contestatia care a oprit licitatia de peste 1 miliard de lei a fost considerata nejustificata in opinia separata a CNSC. Blocarea licitatiei este inca o lovitura pentru BRUA dupa ce Ungaria a decis sa scoata Austria din proiect.

„Respinge, ca nefondata, exceptia inadmisibilitatii contestatiei SC Best Achizitii SRL nr. 161/24.07.2017. Admite cererea de suspendare a procedurii de atribuire, formulata de catre SC Best Achizitii SRL, in contradictoriu cu entitatea contractanta Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale Transgaz SA, si dispune suspendarea procedurii de atribuire pana la solutionarea cauzei. Impotriva prezentei incheieri se poate formula plangere, in termen de cinci zile de la comunicare”, se arata in decizia CNSC.

Intrebati daca au formulat plangere, reprezentantii Transgaz au spus pentru HotNews.ro ca nu vor ataca incheierea privind suspendarea procedurii de atribuire, in conditiile in care CNSC urmeaza sa pronunte o solutie pe fond cu privire la contestatie. „Potrivit art. 22 din Legea nr. 101/2016 privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor sectoriale si a contractelor de concesiune de lucrari si concesiune de servicii, precum si pentru organizarea si functionarea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (Legea nr. 101/2016), CNSC a dispus, prin incheiere, in termen de 3 zile de la primirea cererii, masura suspendarii procedurii, pana la solutionarea contestatiei.

Termenul pentru solutionarea pe fond a contestatiei este de 20 de zile de la data primirii dosarului achizitiei sectoriale, conform art. 24 alin. (1) din Legea nr. 101/2016.Transgaz va transmite maine dosarul la CNSC. Termenul poate fi prelungit cu 10 zile, in situatii exceptionale. Potrivit art. 23 alin. (2) din Legea nr. 101/2016, ‘incheierea privind solutionarea cererii de suspendare poate fi atacata cu plangere la instanta competenta prevazuta la art. 32 alin. (1), in mod separat, in termen de 5 zile de la comunicare’. Conform art. 32 alin. (4) din Legea nr. 101/2016, Curtea de Apel Alba, instanta competenta, ar avea la dispozitie cel mult 45 de zile de la data unei plangeri impotriva incheierii privind suspendarea pentru a se pronunta cu privire la suspendare.

Prin urmare, termenul privind solutionarea pe fond a contestatiei este mai mic fata de termenul pentru solutionarea plangerii impotriva incheierii privind suspendarea procedurii de achizitie sectoriala. CNSC va pronunta o solutie pe fond cu privire la contestatie, iar curtea de apel ar fi investita cu o plangere care sa ramana, astfel, fara obiect. In acest context, nu vom ataca incheierea privind suspendarea procedurii de atribuire”, se arata in raspunsul transmis de Transgaz la solicitarea HotNews.ro.

Reamintim ca in urma cu o saptamana, Ungaria a surprins Comisia Europeana si piata europeana a energiei printr-un anunt al operatorului national de transport de gaze, conforma caruia conducta BRUA, sustinut si finantat de Bruxelles, nu va mai ajunge pana in Austria, gazul urmand sa fie redistribuit catre Ucraina, Serbia, Slovacia si Croatia.

Proiectul BRUA este dezvoltat in contextul diversificarii surselor de alimentare cu gaze naturale a tarilor europene, cresterii securitatii alimentarii cu gaze naturale a Romaniei prin acces la noi surse, facilitarii accesului pietei din Centrul si Sud-Estul Europei la resursele de gaze naturale din regiunea Caspica. Proiectul va asigura: pe directia Bulgaria – o capacitate de transport in ambele sensuri de curgere de 1,5 mld.mc/an si, pe directia Ungaria – o capacitate de transport de 1,75 mld.mc/an in faza I si 4,4 mld.mc/an in faza II. In prezent Transgaz se afla in plin proces de implementare a fazei I a proiectului, beneficiind si de suportul financiar din partea Uniunii Europene.

Pentru mai multe amanunte legate de caz, citeste Proiectul BRUA mai primeste o lovitura: Licitatia pentru construirea conductei de gaze pe teritoriul Romaniei a fost suspendata in urma unei contestatii stranii

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro