Sari direct la conținut

Tranzacție în telecom: RCS&RDS va plăti maxim 77 milioane de euro pentru a opera rețelele altor trei operatori locali de comunicații prin cablu

HotNews.ro
Serghei Bulgac, seful DIGI, Foto: AGERPRES
Serghei Bulgac, seful DIGI, Foto: AGERPRES

RCS&RDS a încheiat joi, 28 noiembrie, contracte de transmitere a dreptului de a opera rețelele de comunicații aparținând altor trei operatori locali de comunicații prin cablu – Digital Cable Systems, AKTA Telecom si ATTP Telecommunications, a anunțat compania. În baza acestor contracte, cu o durată inițială de 3 ani, RCS&RDS ar urma sa furnizeze aproximativ 540.000 de servicii de acces la Internet, televiziune prin cablu, telefonie fixă și telefonie mobilă, pentru care va plăti maximum 77 milioane de euro (exclusiv TVA). Tranzacția are implicații atât pe piața telecom, cât și pe zona media, deoarece acționarii companiilor implicate în tranzacție dețin și posturi TV.

Redăm mai jos anunțul făcut vineri pe bursă de DIGI/RCS&RDS:

„RCS & RDS S.A., filiala din Romania a Societatii („RCS&RDS”) a încheiat contracte de transmitere a dreptului de a opera retelele de comunicatii electronice apartinand companiilor din Romania Digital Cable Systems S.A., AKTA Telecom S.A. si ATTP Telecommunications S.R.L.

Societatea doreste sa isi informeze investitorii si actionarii ca, la data de 28 Noiembrie 2019, RCS&RDS, denumita in continuare „Cesionarul” si Digital Cable Systems S.A., AKTA Telecom S.A., respectiv ATTP Telecommunications S.R.L., denumiti in continuare impreuna „Cedentii”, au incheiat contracte (impreuna „Contractele”) avand ca obiect operarea de catre RCS&RDS a activelor prin care se furnizeaza servicii de comunicatii electronice catre clientii de tip rezidential. Contractul incheiat cu ATTP Telecommunications S.R.L. are ca obiect si vanzarea unor active constand in infrastructura, clientela etc., la data implinirii conditiilor suspensive indicate mai jos.

In baza acestor Contracte, RCS&RDS va opera retelele de comunicatii electronice ale Cedentilor si va furniza servicii de comunicatii electronice catre clienti, in schimbul platii de catre RCS&RDS a unei chirii in cuantumul agreat de parti.

In baza Contractelor, RCS&RDS ar urma sa furnizeze un numar de aproximativ 540 de mii de servicii de acces la Internet, televiziune prin cablu, telefonie fixa si telefonie mobila.

Contractele sunt incheiate pentru o durata initiala de 3 ani, care poate fi prelungita la optiunea oricareia dintre parti pentru un nou termen de 3 ani. Sumele totale platibile cu titlu de chirie sau pret de catre RCS&RDS in temeiul acestor Contracte sunt de maximum 77 milioane Euro exclusiv TVA.

Operarea retelelor, respectiv vanzarea activelor pot avea loc dupa implinirea urmatoarelor conditii suspensive:

  • (a) obtinerea aprobarii autoritatii de concurenta si (b) dobandirea de catre ATTP Telecommunications S.R.L. in mod cumulativ (i) a drepturilor necesare transmiterii folosintei activelor transmise prin contractul incheiat in acest sens de ATTP Telecommunications S.R.L. si RCS&RDS, (ii) a majoritatii actiunilor Digital Cable Systems S.A. si (iii) a majoritatii actiunilor AKTA Telecom S.A..

In baza acestor Contracte, Cedentii intentioneaza sa asigure propriilor clienti de tip rezidential servicii de calitate superioara la preturi avantajoase, RCS&RDS dispunand de toate resursele, capabilitatile si cunostintele necesare pentru a asigura acest lucru, prin exploatarea sinergiilor dintre reteaua proprie de comunicatii electronice si retelele ce formeaza obiectul Contractelor.”

O tranzacție complicată: RCS&RDS va opera rețelele după ce ATTP, firmă controlată de Adrian Tomșa – proprietarul Look TV, va cumpăra majoritatea acțiunilor DCS și AKTA

Mai exact, respectând condițiile suspensive enunțate mai sus, RCS&RDS va putea opera cele trei rețele ale ATTP, DCS și AKTA numai după ce ATTP va cumpăra majoritatea acțiunilor DCS și AKTA și după ce se va obține avizul Consiliului Concurenței.

Cine sunt acționarii ATTP Telecommunications

Firma ATTP Telecommunications este o firmă din Cluj-Napoca, deținută de Adrian Gheorghe Tomșa (67,46%) și de firma Quantum Projects SRL din București (32,54%), potrivit Termene.ro.

Adrian Tomșa este proprietarul posturilor Look TV și este un apropiat al lui Zoltan Teszari, miliardarul orădean care controlează DIGI/RCS&RDS.

În luna martie 2019, DIGI anunța că potrivit unui contract de cumpărare de active încheiat între RCS & RDS S.A., în calitate de cumpărător, și ATTP Telecommunications S.R.L., în calitate de vânzător, DIGI | RCS&RDS a dobândit, în cateva localități din România, anumite componente de infrastructură și un portofoliu limitat de abonați. Abonații au fost înștiințați în legătură cu această tranzacție și urmează să fie integrați în portofoliul RCS & RDS S.A. Activele dobândite au fost anterior în proprietatea grupului AKTA | DCS.

Firma Quantum Projects SRL este deținută integral de către Vasile Iuga, fostul manager de țară al PwC România.

Iuga Vasile ai deține și 27,29% din firma eAD.ro Interactive SRL din București, potrivit Termene.ro.

eAD.ro Interactive și Clever Media Network, societatea care deține televiziunile Look Plus şi Look Sport, au semnat contractul pentru drepturile de televizare a partidelor de fotbal din Liga 1 pentru următoarele cinci sezoane, informa News.ro în luna iulie 2019, citată de Forbes România.

Acționarii companiei Clever Media Network sunt Adrian Tomșa (96,77%) și Victor Gongolea (3,23%), potrivit sursei citate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro