Sari direct la conținut

Trei lucruri esențiale pe care trebuie să le știi dacă ești nomad digital în România / Condițiile în care acesta nu plătește impozit pe venit

HotNews.ro
Nomad digital, Foto: Sebastian Gollnow / DPA / Profimedia
Nomad digital, Foto: Sebastian Gollnow / DPA / Profimedia

În Monitorul Oficial de joi, 30 martie 2023, a fost publicată Legea nr. 69/2023 privind regimul fiscal al nomazilor digitali, care clarifică impozitarea veniturilor din salarii, aceștia având anumite facilități fiscale.

Legea nr. 22/2022 ce modifică regimul străinilor în România reglementează noțiunea de „nomad digital”.

Acesta este o persoană fizică ce este angajată cu contract de muncă la un angajator din afara României sau este proprietarul unei societăți străine și desfășoară activitatea la distanță prin intermediul tehnologiei informației și, în contextul acestei legi, se află o perioadă de timp pe teritoriul României.

Documentul aduce trei prevederi normative, astfel:

  • 1. Nomazii digitali nu au calitate de contribuabili la sistemul public de asigurări sociale – pensii atâta timp cât prezența pe teritoriul României nu depășește durata de 183 de zile într-o perioadă de 12 luni consecutive;
  • 2. Din punctul de vedere al contribuției la asigurările sociale de sănătate, nomazii digitali nu au calitate de contribuabil la sistemul public de asigurări sociale de sănătate atâta timp cât prezența pe teritoriul României nu depășește durata de 183 de zile într-o perioadă de 12 luni consecutive;
  • 3. Din punctul de vedere al impozitului pe venitul din salarii, nu sunt supuse impozitului pe venit în România veniturile din salariile încasate de nomazii digitali atâta timp cât prezența pe teritoriul României nu depășește durata de 183 de zile într-o perioadă de 12 luni consecutive.

În concluzie, din punct de vedere fiscal, atâta timp cât nomazii digitali nu îndeplinesc condiția de rezidență fiscală în România nu datorează impozit pe venitul din salarii și asigurările sociale pentru veniturile obținute din străinătate.

Chiar dacă pare o măsură care la prima vedere diminuează veniturile bugetului de stat, prin faptul că nomazii digitali cheltuie acești bani în România bugetul câștigă în mod indirect.

Analiză făcută de consultantul fiscal Adrian Bența

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro