Tudor Chiuariu, presedintele Comisiei Juridice din Senat, atac la Curtea Constitutionala: Modul cum a pus in paranteze un vot popular covarsitor la referendum a fost vadit partizan/ Principiul care stă la baza numirilor facute de presedinte – legea lui Ohm: ai fost om cu mine, sunt om cu tine
Senatorul liberal Tudor Chiuariu, presedintele Comisiei Juridice din Senat si vicepresedinte al Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, a criticat Curtea Constitutionala, sustinand ca aceasta a dat dovada de un partizanat „caragialesc” la votul referitor la referendumul de demitere a presedintelui din august 2012 si a criticat dur modul in care presedintele Traian Basescu a facut ultimele numiri la CCR (Petre Lazaroiu si Daniel Morar), considerand ca acesta trebuie sa devina mai transparent.
Vorbind despre nevoia de reformare a instiutiei, Chiuariu a mai declarat, la conferința organizată luni, la Senat, de către Fundația Friedrich Ebert România și Forumul Constituțional, ca CCR trebuie sa fie „intinerita”.
Din declaratiile lui Chiuariu, fost ministru al Justitiei:
- A existat un moment recent, referendumul pentru demiterea Președintelui României din august 2012, când modul cum Curtea Constituțională a pus între paranteze un vot popular covârșitor, cea mai mare majoritate care a votat vreodată în democrația postdecembriestă pentru sau împotriva unei persoane, ni s-a părut nedrept, vădit partizan, caragialesc într-un anumit sens.
- Principala critică ce i se poate aduce Curții Constituționale este aceea că a clacat în momentul-cheie ale încercării transformării, pe cale jurisprudențială, a regimului politic din România, din unul semi-parlamentar în unul cvasi-prezidențial.
- Nu trebuie să uităm să spunem, Curtea Constituțională a avut un rol fundamental în salvarea democrației, atunci când, în ultimii ani, un singur om pusese mâna, prin mijloace nedemocratice și uneori nelegale, pe toate instituțiile publice, care nu mai acționau autonom, ci la comandă unică.
- Nu știm care sunt criteriile după care președintele României alege persoanele pe care le numește (la Curtea Constitutionala – n.r.). Dacă ar fi să analizăm ultimele două numiri facute de Președinte, pare că principiul care stă la baza alegerii acelor persoane este legea lui Ohm în varianta politică: ai fost om cu mine, sunt om cu tine.
- Mandatele domnilor Lăzăroiu și Morar la Curte sunt marcate definitiv de suspiciunea că reprezintă pumnul de arginți primit pentru serviciile aduse domnului Băsescu în funcțiile deținute anterior.
- Pledez pentru o Curte Constituțională mai tânără. Curtea Constituțională trebuie supusă unui proces de întinerire. Judecători mai tineri să aibă acces la instanța constituțională. (…) In opinia mea, se impune modificarea vechimii minime pentru dobândirea calității de judecător al Curții Constituționale de la 18 ani la 15 ani în activitate juridică.
- Ne aflăm în fața întrebării: E bine sau e rău ca un Guvern, mai ale unul la început de mandat, să aibă o Curte potențial ostilă? Depinde cine privește. Din punctul de vedere al eficienței guvernamentale, poate fi extrem de dăunător. Din punctul de vedere al sistemului de control și echilibru, poate fi singura garanție că un Guvern, mai ales unul cu o majoritate solidă în Parlament, nu va abuza de puterea pe care o are.