Sari direct la conținut

Tudorel Toader, despre noua candidatură a Dianei Șoșoacă: „Dacă presupunem că BEC va admite, deşi eu nu cred, la CCR se va întâmpla acelaşi lucru”

HotNews.ro
Tudorel Toader, Foto: Agerpres
Tudorel Toader, Foto: Agerpres

Fostul judecător al Curţii Constituţionale Tudorel Toader a declarat, la Antena 3, că noul dosar de candidatură depus de Diana Şoşoacă ar trebui respins de către Biroul Electoral Central, pentru că decizia CCR nu este publicată dar e deja pronunţată. Tudorel Toader a fost ministru al Justiției (2017-2019) în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă, portofoliu pe care l-a preluat după ce Florin Iordache a demisionat ca urmare a protestelor provocate de adoptarea OUG 13.

„Problema este ce se va întâmpla cu această a doua candidatură. Sigur să sunt două soluţii, la BEC, să respingă sau să admită. Eu, personal, cred că ar trebui să respingă, pentru că decizia CCR nu e publicată dar e pronunţată, dar avem comunicatul şi BEC ştie că instanţa constituţională a invalidat candidatura Dianei Şoşoacă”, a declarat Tudorel Toader, citat de News.ro.

Toader: Hotărârea Curții produce efecte

Fostul judecător CCR a precizat că „autorităţile ţin cont de deciziile de admitere pronunţate de CCR chiar şi atunci când ele nu au fost încă publicate”, el dând ca exemplu atunci când preşedintele Băsescu a promulgat o lege, doar pe un anunţ că instanţa constituţională a respins o sesizare de neconstituţionalitate.

Întrebat dacă Diana Şoşoacă are în prezent două dosare de candidatură, Tudorel Toader a spus că „un dosar s-a consumat”.

„Nu contează (că nu s-a publicat în Monitorul Oficial decizia CCR – nr), se va publica şi produce efecte. Dacă presupunem că BEC va admite astăzi, deşi eu nu cred că o va face, la CCR se va întâmpla acelaşi lucru, va admite şi va respinge canidatura, că nu poate de ieri şi până astăzi să schimbe statutul unui candidat”, a mai arătat Tudorel Toader.

Tudorel Toader a mai spus că CCR „nu se leagă de dosar, că nu e capsat sau nu ştiu cum, Curtea examinează constituţionalitatea, raportează candidatura la exigemţele constituţionale”.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a anunţat că Diana Şoşoacă a depus încă un dosar de candidatură, cu puţin timp înainte de expirarea termenului, iar Biroul Electoral Central (BEC a fost convocat duminică, la ora 18, pentru a se pronunţa în legătură cu candidatura acesteia.

Decizia inițială a CCR

Judecătorii CCR au invalidat sâmbătă decizia Biroului Electoral Central privind candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Curtea a admis, astfel, două contestaţii privind candidatura Dianei Şoşoacă. Ea acuză că scoaterea sa din cursă s-a făcut „în folosul liderului AUR, George Simion, care are astfel șanse mai mari să intre în turul al doilea, iar Marcel Ciolacu ar avea un adversar mai accesibil în finala prezidențială”. Diana Șoșoacă nu mai are nicio cale de atac.

Decizia Curții Constituționale este obligatorie și va fi comunicată Biroului Electoral Central, iar Diana Șoșoacă nu are nicio cale de atac.

Curtea Constituțională a primit două contestații împotriva Dianei Șoșoacă – una este semnată de Bellantoni Amalia, iar cealaltă, de Ursa Mihai Gheorghe. Cei doi o acuză de „ură rasială”, „nerespectarea statutului partidelor și încălcarea Constituției”.

„A admis contestațiile formulate de doamna Amalia Bellantoni și domnul Mihai Gheorghe Ursa şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr.18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii și a semnului electoral ale doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă la alegerile pentru Președintele României din anul 2024”, a transmis CCR printr-un comunicat.

INTERVIURILE HotNews.ro