Sari direct la conținut

Turcia ameninta cu boicotarea Nabucco, daca negocierile cu UE sunt blocate

HotNews.ro

Turcia si-ar putea revizui pozitia fata de proiectul Nabucco, destinat sa reduca dependenta UE de gazul rusesc, in cazul in care negocierile pentru aderarea sa la Uniune vor fi blocate, a amenintat luni premierul Recep Tayyip Erdogan, relateaza agentiile de presa.

Turcia nu a deschis pana in prezent decat 10 din cele 35 de capitole tematice care jaloneaza negocierile sale pentru aderarea la UE, iar in 2008 au fost deschise doar doua, relateaza NewsIn care citeaza agentia AFP. Printre capitolele inca nedeschise se numara cel referitor la problemele energetice, blocat din cauza rezervelor mari ale cipriotilor greci, membri UE din 2004.

„Daca ne confruntam cu situatia in care capitolul energie este blocat, atunci ne vom reexamina pozitia” in ceea ce priveste proiectul Nabucco, a spus Erdogan, intr-o conferinta la European Policy Center, la Bruxelles. UE „trebuie sa fie corecta” fata de Turcia, „nu trebuie sa prefere partea sudica a Ciprului, care este departe de Europa si nu are decat cateva sute de mii de locuitori (…) fata de Turcia si cele 70 de milioane de locuitori ai sai”, a subliniat Erdogan.

Proiectul Nabucco, un gazoduct cu 3.300 de kilometri, ar trebui sa contribuie la aprovizionarea Europei cu gaz de la marea Caspica si Orientul Mijlociu, evitand teritoriul rus. Nabucco va trece prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si se va opri in Austria.

Proiectul a devenit cu atat mai important de la declansarea crizei gazelor din Ucraina, care a lasat Europa fara gazul rusesc. Presedintia ceha a UE a subliniat ca vrea sa isi reactiveze eforturile din acest dosar.

Totusi, multi experti in energie se indoiesc de viabilitatea proiectului, pentru ca aprovizionarea sa cu gaz este departe de a fi asigurata in acest moment.

Pe de alta parte, Erdogan a recunoscut luni ca are speranta ca negocierile tarii sale pentru aderarea UE sa avanseze in 2009, aceasta fiind „marea prioritate a Turciei”. „Nu cerem privilegii, ci doar un tratament echitabil”, a adaugat el, apreciind ca multe capitole de negociere au fost blocate din motive politice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro