Sari direct la conținut

Turiștii periclitează iar o specie care a scăpat de dispariție / YouTube încearcă să blocheze Adblock / Chiar se întoarce „Seinfeld”?

HotNews.ro
Nerd Alert, Foto: Hotnews
Nerd Alert, Foto: Hotnews

Turiștii periclitează iar o specie care a scăpat de dispariție ​● Mark Hamill ne explică lucruri legate de spațiuNetflix a salvat „Star Trek: Prodigy” YouTube încearcă să blocheze Adblock „Vikings: Valhalla” se va încheia odată cu sezonul 3 Chiar se întoarce „Seinfeld”? Ultima zi la Bucharest Gaming Week

Turiștii periclitează iar o specie care a scăpat de dispariție

Serviciul Național al Parcurilor din Statele Unite (NPS) a tras un semnal de alarmă marți cu privire la una dintre practicile „romantice” ale turiștilor care vizitează Marele Canion, avertizând că „oamenii cred că să pui un lacăt pe gardurile de la punctele de belvedere este un mod grozav de a-ți arăta dragostea față de o altă persoană”. „Nu este”, a subliniat administrația americană.

Sigur, așa-numitele „lacăte ale dragostei” nu sunt unice Marelui Canion, turiștii agățându-le de poduri și alte locuri din întreaga lume, spre disperarea autorităților din Paris, Veneția sau Melbourne, dacă ar fi să numit doar câteva din cele care au condamnat practica. Dar situația de la Marele Canion este mai specială întrucât zona este și habitatul Condorului californian.

Problema nu ține atât de lacăte, cât de cheile lor pe care turiștii le aruncă dramatic în hău pentru a simboliza iubirea veșniă. La fel ca alte păsări, condorii sunt atrași de lucrurile lucioase și le cercetează cu ciocul. Pentru a arăta cât se poate de clar acest lucru, cei de la NPS au publicat și o radiografie a unui condor care a trebuit operat după ce a ingerat obiecte metalice.

„Fii responsabil și nu contribui la aceste obiceiuri proaste și informează-i pe alții despre ce se poate întâmpla vieții sălbatice dacă aceste comportamente continuă”, îndeamnă NPR. Condorul californian nu este doar cea mai mare pasăre din America de Nord, ci și prima care a cărei populație și-a revenit după ce a fost clasificată ca „dispărută din sălbăticie”, după cum amintește revista Smithsonian.

Toți cei 27 de Condori californieni rămași în sălbăticie au fost capturați de autoritățile americane în 1987 și apoi înmulțiți în captivitate. Începând cu anul 1991 ei au fost eliberați treptat înapoi în natură însă, deși populația lor a crescut, Condorul californian rămâne una dintre cele mai rare specii de pasăre din lume, cu aproximativ 537 exemplare cunoscute, dintre care 336 trăiesc în sălbăticie.

Poate nu la fel de faimos ca vulturul pleșuv, dar aproape nelipsit în filmele western (FOTO: Shutterstock)

Mark Hamill ne explică lucruri legate de spațiu

Tot din zona SUA, dar trecând de la Vestul american la chestiuni suprapământești, Departamentul de stat de la Washington tocmai a lansat un proiect educațional despre știința și inovația în spațiu, acesta acoperind subiecte precum cultivarea alimentelor în afara orbitei Pământului, modul în care astronauții se mențin în formă în spațiu sau se hidratează într-un mediu 0G, potrivit The Verge.

Fiecare capitol al seriei numite From Science Fiction to Science Fact începe cu un scurt videoclip cu legendarul Mark Hamill, care face glume și își amintește de episoade ca „atunci când mă antrenam cu Yoda pe Dagobah”. Sigur, fiind un proiect de promovare a științei pentru publicul larg, multe dintre lucrurile explicate nu vor constitui o noutate pentru cei pasionați de tot ce ține de spațiu.

Dar, pe lângă că poate fi un mod grozav de a-i atrage pe cei mici înspre această zonă a științei, mi-a plăcut și faptul că practic fiecare capitol pornește de la lucruri văzute în filme și seriale ca 2001: O odisee spațială, Marțianul, Apollo 13, Star Trek și, bineînțeles, Star Wars. În fine, n-o mai lungesc cu vorba, poți vedea ce-a ieșit pe site-ul Departamentului de stat.

Netflix a salvat „Star Trek: Prodigy”

Trecând de la Star Wars la Star Trek, Netflix a anunțat zilele trecute că a comandat un nou sezon pentru serialul animat Prodigy, care fusese anulat de Paramount, studioul care deține drepturile pentru franciză, după doar un sezon. Decizia Paramount a fost pe larg criticată de fani, care au lansat o campanie de salvare a serialului ce a avut premiera în octombrie anul trecut.

Din varii motive ei și-au pus speranța în Netflix că ar putea prelua seria și au închiriat inclusiv un avion care să zboare cu un banner pe care scria „Save Star Trek Prodigy” deasupra sediului companiei din Los Angeles. Deși campaniile de genul de cele mai multe ori n-au sorți de izbândă, de data aceasta a avut succes, la fel ca în cazul seriei Warrior Nun, anulată la finele anului trecut tocmai de Netflix.

Producătorii Prodigy au notat într-un mesaj că „noi ne-am propus să vă inspirăm, dar voi ne-ați inspirat pe noi. Echipa muncește din greu la sezonul 2 și abia așteptăm să îl împărtășim cu fanii extraordinari din jurul lumii”. Întrucât e prea devreme pentru un trailer sau o dată de lansare, îl las aici pe cel al sezonului 2 al Star Trek: Strange New Worlds, lansat recent pe SkyShowtime:

YouTube încearcă să blocheze Adblock

Zilele în care ne putem uita pe YouTube fără publicitate par să se apropie în curând de sfârșit, tot mai mulți internauți relatând săptămâna aceasta că platforma de videosharing le afișează o notificare care îi informează că folosirea unor aplicații de blocare a reclamelor contravine politicilor sale. Situația a fost sesizată și de cei de la Adblock într-o postare făcută vineri pe blogul lor:

„Se pare că Youtube experimentează cu politica sa de blocare. Site-ul arată acum unora dintre utilizatorii noștri un zid de blocare a [aplicațiilor] anti-reclame, forțându-i să dezactiveze Adblock Plus pentru a putea vedea orice conținut. Uneori acest zid îți cere să permiți reclamele Youtube după 3 videoclipuri iar alteori este un zid dur care nu te lasă să rulezi nimic până când nu dezactivezi Adblock Plus”.

Cei de la Adblock notează că deocamdată nu au nicio soluție pentru a eluda problema, dar că „echipele noastre muncesc din greu pentru a-și da seama ce putem face având în vedere aceste schimbări”. „Cu siguranță nu am renunțat la lupta împotriva reclamelor”, subliniază ei. Deocamdată nu e clar câți dintre utilizatorii YouTube sunt afectați de situație și informațiile sunt frustrant de limitate.

Însă e clar că mutarea e menită să forțeze utilizatorii să plătească pentru un abonament Premium fără reclame, site-ul financiar The Street amintind că YouTube a început să experimenteze inițial cu acest zid („wall”) în luna mai, după ce veniturile sale din publicitate au scăzut cu 2,6% în primul trimestru al anului, cu 7,8% în ultimul trimestru al lui 2022 și cu 1,9% în trimestrul anterior acestuia.

Nu e cazul totuși să plângem de milă YouTube, veniturile sale din publicitate ridicându-se la 7,7 miliarde de dolari în trimestrul 2 al anului, comparativ cu 7,3 miliarde în aceeași perioadă din 2022. Evident, mutarea împotriva Adblock a stârnit un val de reacții furioase pe rețelele de socializare, mai ales că ea vine după ce platforma a blocat și aplicația anti-reclame YouTube Vanced pentru dispozitivele mobile.

„Vikings: Valhalla” se va încheia odată cu sezonul 3

După cum ne-a arătat în cele din urmă istoria, și vikingii mor câteodată, sau se așează la casa lor și devin normanzi (mai mult sau mai puțin) respectabili. E oarecum și soarta la care a ajuns acum serialul Vikings: Valhalla, Netflix dezvăluind că sezonul 3 care urmează să apară anul viitor va fi și ultimul cu aventurile lui Leif Erikson, Harald Sigurdsson și Freydis.

„Când am început acest proiect cu 5 ani în urmă am muncit din greu (n.r. aparent ca toată lumea în ziua de azi) cu această distribuție și echipă incredibilă pentru a crea o călătorie despre care toți am sperat că va fi mulțumitoare. Bineînțeles, când vine vorba de personaje istorice, mereu există mai multe aspecte ale vieții lor care ar putea fi explorate”, a declarat Jeb Stuart, creatorul serialului.

„Dar, din punct de vedere al poveștii, a avut sens ca călătoriile lui Leif, Freyidis și Harald să se încheie cu al treilea nostru sezon”, a adăugat el, citat de IGN. Vestea e cu atât mai dezamăgitoare întrucât serialul l-a cooptat la bord pe actorul cu origini românești Florian Munteanu, care îl va juca în viitorul sezon pe generalul bizantin George Maniakes, cunoscut drept „Gyrgir” în saga scandinavă.

Munteanu va putea fi văzut anul viitor și în filmul Borderlands inspirat de jocul video cu același nume (FOTO: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia)

Chiar se întoarce „Seinfeld”?

Vestea săptămânii la capitolul seriale a fost fără doar și poate că Seinfeld „s-ar putea întoarce” pe micile ecrane. În mod normal era genul de știre cu care aș fi deschis rubrica Nerd Alert, dar sunt extrem de circumspect față de ea din mai multe motive. În primul rând, orice speculație că serialul ar putea fi reșapat în vreun fel după 25 de ani pare de domeniul fantasmagoricului.

Deși e posibil să mă înșel în privința revenirii serialului, în momentul în care ultimul său episod a fost difuzat în 1998 actorii săi erau deja de vârstă mijlocie iar acum Jerry Seinfeld are 69 de ani, Jason Alexander 64, Julia Louis-Dreyfus 62 și Michael Richards 74. Orice continuare a serialului original ar fi din seria „cimitirul dinozaurilor” și mă îndoiesc că și-ar dori vreunul dintre ei asta. Apoi, să vedem de la ce a pornit totul:

Un răspuns dat de Jerry Seinfeld la sfârșitul unui spectacol stand-up al său la care a decis ad-hoc să răspundă la „una-două întrebări” din partea publicului. Cineva l-a întrebat dacă e mulțumit de modul (foarte controversat) în care s-a încheiat serialul. „Uite ce pot să-ţi spun, dar tu nu poţi spune nimănui: Se va întâmpla ceva în legătură cu acest episod final. Dar nu s-a întâmplat încă”, a răspuns el.

El a adăugat că a discutat deja cu Larry David, co-creatorul serialului și le-a spus celor prezenți că „O să vedeţi, o să vedeţi”. Pare într-adevăr intrigant până când auzi propriu-zis tonul pe care a zis-o, că pare a fi tot o glumă. De altfel, la o altă întrebare despre episodul său preferat, el a răspuns într-o manieră asemănătoare: că i-au plăcut cele în care a apărut și el (adică practic toate).

Presa de specialitate de afară s-a arătat în general la fel de sceptică, deși au apărut unele speculații despre o reuniune a actorilor din Seinfeld în viitorul sezon al serialului Curb Your Enthusiasm regizat de Larry David. Deadline notează însă că Julia Dreyfus (Elaine, pentru cine a uitat) a spus vineri despre comentariile lui Jerry că „da, am văzut ieri noapte ce a zis și n-am idee despre ce naiba vorbește”.

Ultima zi la Bucharest Gaming Week

La Palatul Parlamentului weekendul acesta e apogeul Bucharest Gaming Week, probabil cel mai anticipat eveniment din România adresat fanilor jocurilor video, după debutul online de săptămâna trecută care a adunat peste 400.000 de vizitatori. În caz că ai ratat marea deschidere de ieri de la parlament, nu-ți fă griji, că standurile sunt acolo și azi și mai sunt evenimente interesante de văzut.

O chestie care mie mi se pare puțin amuzantă e că vizitatorii vor fi întâmpinați de militari care, printre altele, prezintă diferite oferte educaționale. Îmi amintesc totuși că armata a fost prezentă cu un stand și la ultimul UNTOLD la care am fost chiar înainte de pandemie, deci n-aș vrea să fiu rău-intenționat să mă gândesc că își imaginzează că dacă ești fan al jocurilor shooter ai fi atras de o carieră militară.

În plus, armata n-a venit la Gaming Week doar cu pliante, ci a adus și trei simulatoare de zbor folosite pentru antrenarea piloților militari, ceea ce e mereu cool. În plus, cei care vor dori să urmeze o carieră în industria dezvoltatoare de jocuri video vor putea afla mai multe lucruri de la reprezentanții Echo School, un program care va certifica internațional viitori specialiști în gaming, începând cu 2024.

Tinerii vor putea urma două programe de studiu: game design și producție și game engineering. Evident, vor fi prezenți și toți streamerii de gaming relevanți de la noi iar ediția de anul acesta se va încheia în premieră cu un treasure Hunt la care organizatorii promit sute de premii. Poți vedea lista completă a standurilor și a chestiilor de făcut azi pe site-ul Bucharest Gaming Week.

În caz că ești curios să citești și rubrica Nerd Alert de weekendul trecut, o poți găsi aici:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro