Turnul de birouri Cathedral Plaza ar fi fost cumparat de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas. Arhiepiscopia Romano-Catolica spune ca tranzactia nu schimba decizia de demolare a cladirii
Preluarea Millennium Building Development SRL (MBD) de catre omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, nu schimba cu nimic decizia definitiva si irevocabila de demolare a turnului Cathedral Plaza, data de Curtea de Apel Ploiesti, se arata intr-un comunicat al Arhiepiscopiei Romano-Catolice. Reactia Arhiepiscopiei vine dupa ce, joi, in presa a aparut informatia ca omul de afaceri grec ar fi cumparat cladirea, neexistand insa nicio declaratie oficiala.
Cathedral Plaza ramane o cladire fara autorizatie legala, radiata din cartea funciara, nebransata la utilitati, periculoasa si nefunctionala, supusa obligatiei de demolare, sustine Arhiepiscopia. „Daca cineva s-a incumetat sa preia MBD, preluand in patrimoniu si turnul Cathedral Plaza, a dobandit si toate problemele legate de falsuri, acte ilegale si coruptie. Vinovatii raman, cercetarea penala isi urmeaza cursul firesc, iar hotararile de demolare continua sa fie manifestarea de vointa a unei puteri a Statului roman, care trebuie sa fie pusa in practica”, se arata in comunicatul Arhiepiscopiei.
„Sunt sigur ca bucurestenii, si concetatenii nostri in general, nu se mai lasa pacaliti de cei care incearca sa cumpere si sa vanda suflete si ca vor sti sa interpreteze stirile despre asa-zisa cumparare a cladirii ilegale Cathedral Plaza asa cum e: o ultima zbatere a unui proiect monstruos, care incearca sa desfigureze fata catedralei noastre, monument istoric si arhitectonic de valoare nationala si universala. Astept ca autoritatile competente sa puna in aplicare deciziile Justitiei si sa ia masurile administrative ce se cuvin pentru aducerea terenului in situatia anterioara”, a declarat Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Mitropolit Ioan Robu.
Proiectul Cathedral Plaza al dezvoltatorului Millennium Building Development (MBD) a fost autorizat de Primaria Sectorului 1 pe 24 februarie 2006. Lucrarile au inceput pe 9 martie 2006. In aprilie 2006, autorizatia a fost contestata in instanta de reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti pe motiv ca afecta atat imaginea, cat si structura Catedralei Sf. Iosif. Din iulie 2007, lucrarile au fost intrerupte de mai multe ori din cauza litiigiilor intre Arhiepiscopie si dezvoltatori. Imobilul a fost terminat in mod oficial in vara anului trecut. La cateva zile dupa, in iulie 2011, Curtea de Apel Suceava a respins cea de a sasea si ultima cale extraordinara de atac promovata de MBD „stabilind irevocabil nulitatea autorizatiei de construire a auto-intitulatei cladiri Cathedral Plaza”. In mai 2012 CEDO a respins plangerea formulata de Millennium Building Development (MBD), dezvoltatorul turnului de langa biserica Sfantul Iosif, impotriva Satului Roman. In plangerea formulata in ianuarie 2012, MBD reclama faptul ca deciziile Curtii de Apel Suceava, care au avut ca efect anularea autorizatiei de constructie a Cathedral Plaza, violeaza Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care protejeaza proprietatea privata si consfinteste dreptul la un proces echitabil.
La inceputul lunii septembrie 2012, Tribunalul Dambovita a decis, la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolica Bucuresti, demolarea turnului de birouri de langa biserica Sfantul Iosif din Capitala, potrivit unui comunicat emis de Arhiepiscopie. Sentinta, care poate fi atacata cu recurs, il obliga pe primarul general al Capitalei sa emita decizia prin care sa dispuna desfiintarea turnului si sa ia toate masurile administrative de aducere a terenului in situatia anterioara emiterii autorizatiei de construire. Recursul se judeca in prezent.
MBD sustine ca nu a fost citat in acest proces, iar decizia Tribunalului Dambovita a fost atacata cu recurs de catre Primaria Municipiului Bucuresti. Mai mult, Millennium Building Development sustine ca a castigat, pe 22 septembrie 2011, un proces la Tribunalul Neamt, instanta respingand o actiune a Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti avand ca obiect demolarea.
Curtea de Apel Bacau a respins la sfarsitul lunii octombrie 2012, prin hotarare irevocabila, o alta cerere formulata de Arhiepiscopia Romano-Catolica privind demolarea partiala a Cathedral Plaza. Aceasta este prima sentinta definitiva si irevocabila in cazul demolarii turnului de langa catedrala sfantul Iosif din Capitala. Pe rolul instantelor mai sunt inca doua procese privind demolarea cladirii – unul la Judecatoria sector 1 si unul la Tribunalul Neamt.
MBD a vandut, in 2011, turnul Cathedral Plaza omului de afaceri israelian Eyal Ofer pentru suma de 40 milioane de euro. Ioannis Papalekas a mai cumparat anul trecut cladirea Tower Center International din zona Piata Victoriei, pentru 47,5 milioane euro.