TVA pentru livrările făcute în România o va colecta autoritatea fiscală din alte țări UE și o va vira autorității românești, conform unui proiect european
Autoritățile europene lucrează la un proiect prin care se transferă autoritatea de colectare în materie de TVA de la fiecare stat membru către alte state, în cazul livrărilor intracomunitare, a declarat Dan Manolescu, vicepreședinte al Uniunii Naționale a Profesiilor Liberale, într-o conferință de specialitate.
„Nu știu dacă pentru România e mai bine sau mai rău. TVA pentru livrările făcute în România o va colecta autoritatea fiscală din Germania, Olanda, Franța și o va vira autorității românești, așa cum România va trebui să colecteze pentru eventuale livrări intracomunitare TVA și să o vireze în acele state. Practic, se schimbă fundamental tot ceea ce știam legat de aceste tranzacții în cadrul Uniunii Europene. Este un proiect. Să vedem care sun pașii următori, când va fi adoptat”, a spus Manolescu.
Prezentă la eveniment, Oana Iacob, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, a afirmat că termenul actual de finalizare a proiectului este 2022, dar este posibil să urmeze modificări.
„2022 cred că este un termen scurt, având în vedere pregătirea infrastructurii IT. Cred că e un termen scurt. E clar că ne așteaptă o perioadă cu modificări în zona legislației fiscale și nu cred că vom avea liniște nici în anii următori”, a explicat Manolescu.
Oana Iacob a vorbit, printre altele, despre faptul că pe termen scurt este necesară transpunerea în legislația națională a Directivei europene privind voucherele, respectiv tratamentul fiscal aplicabil cupoanelor valorice.
„Legislația națională cuprinde o serie de dispoziții privind reglementarea acestor instrumente, clasificarea lor ca vouchere cu scop unic sau multiplu. Se are în vedere și transpunerea unor aspecte care poate nu au fost reglementate în legislație până la acest moment”, a precizat Iacob.
De asemenea, a confirmat faptul că se are în vedere o nouă revizuire a prevederilor Codului fiscal și a Codului de procedură fiscală în perspectiva identificării unor soluții pentru corelarea unor prevederi legale.
„Au fost adresate invitații tuturor corpurilor profesionale și reprezentanților mediului de afaceri pentru a transmite propuneri. Acestea vor fi analizate cu mare atenție și vor face obiectul unor dezbateri ample în perioada următoare”, a spus Iacob.