UCB Pharma lansează campania de conștientizare „Nu te ascunde!”: 70% dintre pacienți au capacitatea de a controla crizele epileptice dacă urmează medicația
UCB Pharma România se implică într-un proiect de informare corectă asupra înțelegerii epilepsiei și lansează în această toamnă campania educațională „Nu te ascunde!”. Inițiativa își propune să crească gradul de conștientizare asupra epilepsiei și să încurajeze pacienții epileptici în continuarea eforturilor de administrare a tratamentului necesar.
„În ultimul timp, tot mai mulți părinți ascund diagnosticul de epilepsie al copiilor din cauza stigmei, care este o problemă falsă, aproximativ 70% dintre pacienții cu epilepsie pot duce o viață normală dacă urmează tratamentul corect și nu îl opresc” – afirmă Prof. Dr. Dana Craiu în cadrul campaniei inițiate de UCB Pharma.
Acest lucru se întâmplă ca urmare a temerii de a fi discriminat, a prejudecăților, a lipsei de informare, dar și din cauza faptului că, în România, legislația interzice pacienților diagnosticați cu epilepsie să presteze anumite meserii, iar multe companii se feresc să angajeze persoane bolnave de epilepsie, deși este discriminatoriu și ilegal.
„Credem că pacientul epileptic merită mai mult de la fiecare dintre noi, acesta poate să ducă o viață normală dacă merge regulat la medic. Prin această campanie ne dorim să creștem adresabilitatea pacientului cu epilepsie la medicul neurolog pentru o viață normală” – susține Daniela Stanov, UCB Pharma România.
Motivul unui diagnostic întârziat
Diagnosticul epilepsiei se bazează pe obținerea anamnezei detaliate de la pacienți și poate fi adesea o provocare pentru alte specialități medicale, în afara neurologiei.
Motivul principal pentru diagnosticul întârziat în epilepsie este lipsa de recunoaștere a crizelor de către pacienți, familii și profesioniști medicali. Este dificilă diferențierea corectă a crizelor epileptice și a crizelor non-epileptice doar pe baza caracteristicilor clinice, iar luarea deciziilor și evaluarea ulterioară variază foarte mult.
Aproximativ 60% dintre persoanele cu epilepsie au crize focale, iar majoritatea pacienților cu epilepsie focală vor experimenta inițial doar crize non-motorii. Identificarea crizelor inițiale non-motorii ar ajuta diagnosticarea timpurie a epilepsiei și instituirea tratamentului cu medicamente anti-convulsivante.
O astfel de întârziere a diagnosticului poate duce la o calitate redusă a vieții, tulburări cognitive, răniri, accidente de vehicule cu motor (MVA) și risc crescut de mortalitate. În multe cazuri, un singur medicament necostisitor poate duce efectiv la libertatea de crize, o calitate mai bună a vieții și îmbunătățirea capacității de învățare (cognitive) la persoanele cu epilepsie.
„Pacienții trebuie să meargă la medic încă de la primele simptome”
Tratamentul adecvat prescris de un specialist este piatra de temelie pentru controlul acestei afecțiuni, necesitatea continuității tratamentului fiind absolut necesară pentru a duce o viață normală.
„Pacienții trebuie să meargă la medic de la primele simptome și să urmeze tratamentul, este foarte important să depistăm această boală de la început, să se intervină imediat. Cu cât amânăm acest moment boala poate să evolueze și niciodată boala nu se va trata singură” afirmă Ileana Ștefan, Asociația Pacienților cu Epilepsie din România.
David Popovici, campion mondial la natație, susține campania #NuTeAscunde. O vizită la medic i-a schimbat viața, iar la fel se poate întâmpla și în cazul pacienților cu epilepsie.
„Subliniez importanța unei vizite la medic, care îți poate schimba viața. Când eram mic, părinții mei au urmat sfaturile unor medici, iar eu am avut norocul unei vieți normale. Sfătuiesc părinții să urmeze întotdeauna sfaturile medicilor și să nu se lase afectați de ce pot crede sau spune oamenii, poți face sport, poți duce o viață normală.” – a declarat David Popovici.
Campania educațională „Nu te ascunde!” demarată de UCB Pharma este sprijinită de Conf. Dr. Ioana Mîndruță – Coordonator în Programul Național de Epilepsie, Prof. Dr. Dana Craiu – Președinte Societatea Română Împotriva Epilepsiei, Dr. Irina Oane – Medic Specialist Neurologie, Asociația Pacienților cu Epilepsie din România, precum și de Asociația Epic Family și Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.
UCB Pharma este o companie biofarmaceutică globală axată pe activități de cercetare și dezvoltare în neurologie, imunologie și în alte domenii în care expertiza, inovarea și ambiția se aliniază nevoilor nesatisfăcute ale pacienților. În ultimii ani, UCB și-a extins prezența în 40 de țări din întreaga lume, iar prin nivelul ridicat de investiții în știința de pionierat, susținută de alianțe puternice cu parteneri profesioniști, a reușit să aducă în fiecare zi soluții pentru sute de pacienți noi cu boli neurologice și imunologice.
Mai multe detalii despre epilepsie și controlul acestei afecțiuni sunt disponibile pe website- ul oficial de campanie nuteascunde.ro.