Ucraina a început lupta cu „dușmanul din interior”, afirmă șeful SBU
Ucraina a lansat miercuri un val de percheziţii vizând oameni din administraţie, funcţionari şi personalităţi, autorităţile dând asigurări că fac din lupta împotriva corupţiei o prioritate în contextul efortului de război şi al ajutorului occidental, relatează AFP și Agerpres.
„Se va face dreptate”, a afirmat preşedintele Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic adresat națiunii, vorbind despre „zeci de percheziţii şi de alte acţiuni în diferite regiuni şi împotriva a diferite persoane în cadrul procedurilor penale”.
Şeful Serviciului de securitate ucrainean (SBU), Vasil Maliuk, a spus că este vorba despre o campanie pentru „a da o lovitură duşmanului din interior”.
„Nu este decât prima etapă şi nu ne vom opri aici”, a afirmat el, jurând să le pună cătuşe celor care „au curajul să facă rău Ucrainei”.
Autorităţile ucrainene au anunţat miercuri că au percheziţionat domiciliile miliardarului Igor Kolomoiski şi fostului ministru de interne Arsen Avakov, precum şi sediul Fiscului ucrainean, în timp ce conducerea direcţiei vamale a fost demisă.
Înalţi responsabili ai Ministerului Apărării au primit de asemenea vizita anchetatorilor.
Val de percheziții și demiteri la nivel înalt în Ucraina
Aceste descinderi au loc la o săptămână după demiterea unor înalţi responsabili în urma unei afaceri de corupţie privind aprovizionarea armatei, primul scandal de amploare de la invazia rusă în urmă cu aproape un an.
În plus, Kievul găzduieşte vineri un summit cu UE care a făcut din lupta anticorupţie o condiţie pentru aderarea Ucrainei la blocul european.
El va fi precedat de o şedinţă a membrilor Comisiei Europene şi a guvernului ucrainean. Ucraina, al cărei efort de război depinde în mare parte de susţinerea Europei şi a SUA, se confruntă cu provocarea de a elimina maşinaţiunile financiare pentru a nu-i îndepărta pe aliaţi.
SBU a difuzat marţi imagini de la percheziţia la miliardarul Kolomoiski, în cadrul unei afaceri de deturnare a 40 de miliarde de grivne (un miliard de euro la rata actuală de schimb) în care au fost implicate companii petroliere. Acest miliardar cu reputaţie sulfuroasă a fost un apropiat al lui Volodimir Zelenski, care ulterior s-a distanţat însă de el.
Anchetatorii au trimis de asemenea unor înalţi responsabili ai Ministerului Apărării notificări care îi transformă oficial în suspecţi, în special un ministru adjunct, concediat recent, pentru rolul său presupus în încheierea unui contract cu preţuri supraevaluate pentru produse alimentare destinate soldaţilor.
Chiar dacă acest lucru nu s-a întâmplat în dosarul respectiv, occidentalii ar vedea cu ochi răi posibilitatea ca ajutoarele de miliarde de euro trimise Ucrainei de un an pentru a respinge invadatorul rus să fie deturnate, comentează AFP.
Urmărește ultimele evoluții din a 344-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.