Ucraina incearca sa obtina un imprumut de 14 miliarde dolari de la FMI
Reprezentantii Fondului Monetar International si cei ai guvernului ucrainean au purtat discutii, luni, cu privire la conditiile pe care Kievul trebuie sa le indeplineasca pentru a obtine un imprumut de pana la 14 miliarde de dolari, au declarat oficiali ucrainieni citati de Reuters. Delegatia FMI s-a intalnit cu presedintele Victor Yuscenko si cu primul ministru Iulia Timosenko, aceasta spunand ca este sigura ca in urma negocierilor Ucraina va obtine un ajutor financiar „substantial”.
„A fost discutat un pachet de masuri, care in cazul in care va fi indeplinit, va permite Ucrainei sa primeasca sprijin financiar din partea FMI”, se arata intr-un comunicat al guvernului.
Ceyla Pazarbasioglu, seful delegatiei din Ucraina, a precizat ca Fondul a formulat deja o serie de cerinte care trebuiesc indeplinite, insa niciuna dintre conditii nu a fost anuntata.
Analistii estimeaza ca FMI va cere o mai mare flexibilitate a monedei nationale, o rata mai mare a dobanzii si mai multe reforme in sectorul bancar.
In afata de Ucraina, si Ungaria, Islanda si Serbia au cerut sprijinul Fondului Monetar International pentru a face fata impactului crizei globale.
Tot luni, agentia de evaluare financiara Moody’s a coborat perspectiva ratingului Ucrainei de la „pozitiva” la „stabila” ca urmare a corelarii crizei mondiale a creditelor cu problemele interne macroeconomice, financiare si politice. Agentia a coborat si plafonul pentru depozite in moneda nationala, de la „Baa1” la „Ba1”, dupa ce banca centrala a Ucrainei a impus o suspendare pe sase luni a retragerilor depozitelor la termen ale persoanelor fizice.
Saptamana trecuta, Fitch a coborat ratingul acestei tari la „B plus” de la „BB minus”, iar Standard & Poor’s a pus ratingul „B plus” sub supraveghere in vederea unei posibile scaderi.