Ucraina, reproș pentru România: „Unele sisteme Patriot au fost anunțate și nu au fost livrate încă” / Ce urmează la București
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, cere statelor partenere să furnizeze mai rapid Ucrainei sistemele de apărare antiaeriană Patriot promise, relatează Kyiv Independent.
„S-au făcut progrese bune și s-au făcut anunțuri, dar, din nou, unele sisteme Patriot au fost anunțate și nu au fost livrate încă”, a declarat Kuleba jurnaliștilor înaintea unei reuniuni ministeriale a UE la Bruxelles.
Ucraina a primit cel puțin trei sisteme Patriot din Germania și unul din SUA. Alte țări, precum Olanda și Spania, au livrat lansatoare sau rachete individuale.
SUA, România și Olanda s-au angajat în iunie să livreze câte un sistem suplimentar, însă până în prezent nu a fost făcut niciun anunț cu privire la sosirea acestora.
„Unii se plâng (de) birocrație, alții susțin că există momente interne delicate în politica lor”, a declarat Kuleba. „Plătim pentru toate aceste întârzieri cu daune și pierderi de vieți”.
„Bateriile promise „sunt acolo, sunt gata de livrare. Ceea ce lipsește este doar aprobarea finală, undă verde pentru a o face”, a subliniat Kuleba.
MApN pregătește modificarea legii pentru a putea trimite sistemul Patriot
Pentru a finaliza livrarea sistemului Patriot, Ministerul Apărării Naționale (MApN) va cere Parlamentului modificarea legii din 2017 de achiziție de la Statele Unite a 7 sisteme de rachete Patriot, relatează profit.ro care publică documentul care va fi discutat în Parlament.
„Detaliile realizării actelor de donație și a transferului propriu zis se stabilesc prin hotărâre a Guvernului″, scrie în draftul de act normativ elaborat de MApN. „Un sistem de rachete sol-aer Patriot, în configurația prezentă în anexa care face parte integrantă din prezenta legii, face obiectul unor acte de donație către terți”, se menționează în lege.
Patriot, un sistem vital pentru protejarea Ucrainei
Sistemele Patriot extrem de avansate au jucat un rol crucial în protejarea teritoriului ucrainean de atacuri aeriene. Acestea sunt capabile să doboare chiar și cele mai avansate rachete balistice, cum ar fi Kinjal.
Ele nu sunt singurele sisteme occidentale care alcătuiesc scutul aerian al Ucrainei. Kievul a primit, de asemenea, sisteme IRIS-T, NASAMS, Hawk și SAMP/T.
Italia a promis să livreze un al doilea sistem SAMP/T pe lângă cel furnizat deja în comun de Paris și Roma, iar Berlinul s-a angajat să transfere încă patru sisteme IRIS-T de diferite raze de acțiune în 2024.
În timpul summitului NATO de la Washington din iulie, aliații s-au angajat să livreze „zeci” de sisteme de apărare aeriană în lunile următoare.
Livrările mai rapide de sisteme de apărare aeriană sunt cu atât mai importante cu cât Rusia a lansat, la 26 august, cel mai mare atac aerian împotriva Ucrainei din timpul războiului la scară largă.
Câte sisteme Patriot are România
România a comandat din SUA șapte sisteme antiaeriene Patriot, în cele mai recente configurații posibile, însă dintre acestea doar patru au fost livrate până acum și mai puține au fost chiar și operaționalizate, adică să fie complet funcționale și gata de luptă în cadrul forțelor armate. În iunie, România a decis ca un sistem să fie donat Ucrainei.
Sistemul Patriot este cel mai nou și scump sistem intrat în dotarea Armatei Române. România a semnat un acord de peste 3,9 miliarde de dolari pentru șapte sisteme antiaeriene Patriot noi, în cea mai recentă configurație disponibilă, la pachet cu câteva sute de interceptori. Până în prezent au fost livrate patru sisteme Patriot, toate patru ajungând la forțele aeriene la Regimentul 74 Patriot.
Următoarele trei sisteme care fac parte din acordul cu SUA vor urma să fie livrate din 2027.
Ucraina a pierdut un avion F-16
Unul dintre avioanele de luptă F-16 livrate recent Ucrainei s-a prăbușit luni, în timp ce respingea un atac masiv al Rusiei, a informat Statul Major al armatei ucrainene.
Confirmarea a venit după ce presa a relatat joi că avionul de luptă s-a prăbușit în timpul recentului atac cu sute de rachete și drone lansat de Rusia, în 26 august, asupra Ucrainei.