Ucraina vrea să repornească centrala nucleară Zaporojie / Când ar putea Energoatom să repornească două reactoare
Ucraina ia în considerare repornirea celei mai mari centrale nucleare din Europa – Zaporojie – pentru a asigura siguranţa acesteia, la doar câteva săptămâni după temerile legate de un dezastru cauzat de radiaţii la instalaţia ocupată de Rusia, a declarat marţi preşedintele companiei care operează centrala pentru Associated Press, potrivit news.ro.
Centrala nucleară Zaporojie a apărut ca unul dintre cele mai îngrijorătoare puncte de focar ale invaziei Rusiei în Ucraina. Aceasta a fost avariată în timpul luptelor, ceea ce a provocat o alarmă internaţională, iar şeful acesteia a fost reţinut de forţele de ocupaţie pe parcursul weekend-ului, fiind eliberat luni.
Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a închis ultimul dintre cele şase reactoare ale centralei la 11 septembrie, deoarece activitatea militară rusă a întrerupt alimentarea cu energie externă fiabilă pentru răcire şi alte sisteme de siguranţă, ameninţând o topire potenţial catastrofală.
Dar acum compania se confruntă cu o altă problemă.
Într-un interviu acordat agenţiei Associated Press, preşedintele Energoatom, Petro Kotin, a declarat că societatea ar putea reporni două dintre reactoare în câteva zile pentru a proteja instalaţiile de siguranţă, pe măsură ce se apropie iarna şi temperaturile scad.
Ultimul reactor operaţional al centralei a fost plasat luna trecută în ceea ce se numeşte „oprire la rece”, reducând probabilitatea unei fuziuni periculoase.
Dar există în continuare un risc, atâta timp cât în interior există ansambluri de combustibil nuclear, a explicat Kotin.
Un dezastru se poate întâmpla
Deteriorarea intenţionată a reactoarelor sau a echipamentelor de siguranţă şi de răcire, sau o defecţiune a acestor sisteme din cauza temperaturilor scăzute, ar putea duce în continuare la un dezastru.
„Ai căldură reziduală şi trebuie să asiguri în mod constant lichidul de răcire pentru aceste ansambluri de combustibil. Dacă încetezi răcirea, atunci vei avea topire”, a spus el.
Trupele ruseşti ocupă centrala şi zona înconjurătoare, inclusiv oraşul Enerhodar din apropiere, în timp ce mii de muncitori ucraineni continuă să întreţină instalaţia. Centrala este singura sursă de căldură a oraşului, a declarat Kotin.
Energoatom poate lua o decizie chiar miercuri
Energoatom ar putea lua o decizie încă de miercuri pentru repornirea reactoarelor.
„Noi, în acest moment, evaluăm toate riscurile. Iar acest lucru depinde de vreme. Şi, de fapt, nu avem prea mult timp pentru a face acest lucru”, a spus Kotin.
La momentul opririi forţate, oficialii ucraineni au avertizat că este doar o măsură provizorie şi, ca atare, nesigură.
Centrala se află într-una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a revendicat ca fiind teritoriul său.
Șeful centralei, reținut de ruși
Directorul general al centralei, Ihor Murashov, a fost capturat şi legat la ochi de forţele ruseşti în timp ce se întorcea acasă de la serviciu vineri, la câteva ore după ce preşedintele rus Vladimir Putin a semnat tratatele de anexare a acestor zone.
Murashov a declarat că nu a fost bătut sau supus altor abuzuri, dar a fost forţat să facă declaraţii false în faţa camerei de filmat înainte de a fi eliberat, potrivit lui Kotin.
„Aş spune că a fost o tortură mentală”, a declarat Kotin despre mărturisirile false nefondate.
„A trebuit (să) spună că toate bombardamentele asupra centralei nucleare din Zaporojie au fost făcute de forţele ucrainene şi că este un spion ucrainean şi că este în contact cu forţele speciale ucrainene”, a adăugat acesta.
În cele din urmă a fost lăsat să plece, dar nu se va întoarce la centrală
În cele din urmă, Murashov a fost lăsat să plece la un punct de control la marginea teritoriului controlat de Rusia şi a trebuit să meargă pe jos aproximativ 15 kilometri printr-un no man’s land până în zonele controlate de ucraineni, potrivit lui Kotin.
Primarul din Enerhodar, Dmitro Orlov, a declarat că a vorbit între timp cu Murashov, care a relatat că „a petrecut două zile în izolare în subsol, cu cătuşe şi cu o pungă pe cap”.
”Starea lui cu greu poate fi numită normală”, a adăugat Orlov.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, organismul de supraveghere nucleară al ONU, a declarat, marţi, că „înţelege că domnul Murashov se află acum cu familia sa pe teritoriul controlat de Ucraina şi nu îşi va continua sarcinile la ZNPP”.
„Nu este încă clar cine îl va înlocui în acest rol”, a precizat agenţia.
Agenţia ONU a precizat că propriul său director general, Rafael Mariano Grossi, intenţionează să se deplaseze la Kiev şi apoi la Moscova în această săptămână pentru a obţine un acord privind o „zonă de protecţie a siguranţei şi securităţii nucleare” în jurul centralei din Zaporojie.