UE lansează noi proceduri juridice împotriva Regatului Unit în legătură cu Irlanda de Nord
Brațul executiv al Uniunii Europene a lansat patru noi proceduri juridice împotriva Regatului Unit, după ce camera inferioară a parlamentului britanic a aprobat un proiect de lege care prevede eliminarea unora dintre normele care reglementează acordurile comerciale post-Brexit pentru Irlanda de Nord, potrivit Al Jazeera.
Comisia Europeană, care supervizează relațiile dintre UE și Regatul Unit, a declarat vineri că refuzul Regatului Unit de a se angaja în discuții semnificative privind protocolul care reglementează aceste acorduri comerciale și adoptarea de către Camera Comunelor a proiectului de lege privind protocolul pentru Irlanda de Nord au subminat spiritul de cooperare.
Aceasta ridică la șapte numărul de „proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor” pe care Comisia le-a lansat în legătură cu ceea ce consideră a fi eșecul Marii Britanii de a respecta aspectele comerciale din Irlanda de Nord din acordul de divorț privind Brexit convenit de ambele părți.
Procedurile ar putea avea ca rezultat impunerea de amenzi de către Curtea Europeană de Justiție (CEJ), deși acest lucru nu se va întâmpla, probabil, timp de cel puțin un an.
Londra a propus renunțarea la unele controale asupra bunurilor din restul Regatului Unit care ajung în provincia britanică și a contestat rolul CEJ de a decide asupra unor părți ale acordului post-Brexit convenit de cele două părți.
Cele patru noi proceduri juridice ale Comisiei nu se referă la noile planuri ale Marii Britanii, ci la acuzația acesteia că Marea Britanie nu a pus în aplicare protocolul.
Ce este și ce prevede protocolul aflat în centrul discordiei dintre Londra și Bruxelles
Este un text negociat între Londra și Bruxelles în cadrul procesului Brexit pentru a aborda problema delicată a frontierei dintre Irlanda de Nord, care face parte din Regatul Unit, și Republica Irlanda, membră a Uniunii Europene, potrivit AFP.
Protocolul a fost conceput pentru a proteja integritatea pieței unice europene fără a recrea o frontieră terestră care ar submina pacea convenită în 1998.
Irlanda de Nord a fost marcată de trei decenii sângeroase de conflict între unioniștii majoritar protestanți, care doresc să păstreze provincia în cadrul Regatului Unit, și republicanii majoritar catolici, care doresc reunificarea cu Republica Irlanda.
Ce prevede și cum funcționează?
În loc să se efectueze formalitățile doar la frontiera terestră dintre Regatul Unit și UE, ceea ce ar putea reaprinde tensiunile, protocolul prevede ca verificările privind mărfurile care vin din Marea Britanie să fie efectuate la sosirea în Irlanda de Nord.
Textul menține efectiv Irlanda de Nord în cadrul pieței comune și al uniunii vamale a UE.
Care sunt dificultățile pe care le întâmpină protocolul?
Textul este acuzat de dificultățile de aprovizionare din Irlanda de Nord și prezentat de partea britanică drept o amenințare la adresa acordului de pace din Vinerea Mare, în special după violențele care s-au soldat cu zeci de polițiști răniți în aprilie 2021 la Belfast.
Unele companii atacă noile formalități. Altele sunt mulțumite că își păstrează accesul la imensa piață europeană: economia Irlandei de Nord și-a revenit după pandemie mai repede decât alte părți ale Regatului Unit.
Cu toate acestea, textul nu a fost niciodată pus în aplicare pe deplin, deoarece au fost introduse și prelungite perioadele de grație pentru controale pentru anumite produse. Prin urmare, punerea în aplicare integrală a protocolului este posibil să conducă la dificultăți suplimentare.
Unioniștii denunță Protocolul privind Irlanda de Nord ca pe o amenințare la adresa locului provinciei în Regatul Unit și se tem că frontiera de facto introdusă în Marea Irlandei va duce la reunificarea insulei Irlanda. Aceasta cu atât mai mult cu cât alegerile locale din 5 mai s-au soldat cu o victorie istorică a Partidului Republican Sinn Fein, pro-reunificare.
În absența sprijinului unionist, guvernul britanic susține că lipsește sprijinul intercomunitar cerut de Acordul din Vinerea Mare.