UE va cere vaccinarea cu doza „booster” anti-Covid pentru a putea călători în 2022 / Certificatul verde, valabil 9 luni după vaccinarea cu două doze – Oficial
Rezidenții Uniunii Europene vor fi nevoiți să se vaccineze cu a treia doză „booster” a unui vaccin anti-Covid pentru a putea călători într-o altă țară din blocul comunitar fără teste pentru coronavirus sau obligativitatea de a intra în carantină, potrivit unei propuneri făcute joi de Comisia Europeană.
Executivul UE propune de asemenea acceptarea în scopuri de călătorie a tuturor vaccinurilor aprobate de Organizația Mondială a Sănătății, lucru care ar permite și alte deplasări decât cele esențiale pentru cetățeni din afara blocului comunitar care s-au inoculat anti-Covid cu vaccinuri dezvoltate de China sau India, relatează agenția Reuters.
Comisia vrea să armonizeze regulile adoptate de cele 27 de state membre pentru a permite libertatea de mișcare, unul dintre pilonii de bază ai Uniunii Europene, însă se confruntă cu noi restricții în condițiile în care numărul de noi infecții cu coronavirusul continuă să crească în numeroase țări.
În prezent majoritatea țărilor UE nu recunosc vaccinurile care nu au fost aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente.
Guvernele statelor membre ale Uniunii vor trebui să aprobe recomandarea Comisiei, demarând deja dezbaterile asupra acestui subiect marți.
Grecia a propus miercuri ca pe viitor persoanele să poată călători liber dacă au fost vaccinate cu o doză a unui vaccin anti-Covid în ultimele 6 luni.
Date fiind ultimele date care arată că protecția oferită de vaccinurile anti-Covid scade în timp, Comisia propune ca persoanele să fie considerate „acoperite” vaccinal dacă doza finală a inoculării primare (schema cu două doze în cazul vaccinurilor ARNm) a fost administrată în ultimele 9 luni și ca această regulă să intre în vigoare de la 10 ianuarie 2022.
Ținând cont că majoritatea rezidenților UE au fost vaccinați cu dozele finale în trimestrele doi și trei ale acestui an, acoperirea lor va expira în mare parte până la jumătatea anului viitor, de unde și nevoia dozei „booster”.
„Pentru ca toată lumea să poată călători și trăi cât mai în siguranță posibil, trebuie să atingem urgent rate ale vaccinării semnificativ mai ridicate. Trebuie de asemenea să ne reîntărim imunitatea cu vaccinuri booster”, a declarat comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides.
Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a recomandat miercuri ca toți adulții să fie vaccinați cu doza booster a unui vaccin anti-Covid, cu prioritate pentru persoanele de peste 40 de ani.
Citește și: