Sari direct la conținut

Ultimele date anunțate de Israel despre ofensiva terestră din Gaza: „Va dura mult timp”

HotNews.ro
Ministrul israelian al apărării Yoav Gallant, împreună cu soldați de lângă Fâșia Gaza, Foto: Ariel Hermoni/Israel Mod / Zuma Press / Profimedia
Ministrul israelian al apărării Yoav Gallant, împreună cu soldați de lângă Fâșia Gaza, Foto: Ariel Hermoni/Israel Mod / Zuma Press / Profimedia

Israelul se așteaptă să lanseze în curând ofensiva terestră în Fâșia Gaza, ofensivă care va fi una dificilă și de lungă durată și va viza distrugerea vastei rețele de tuneluri folosite de Hamas, a declarat vineri ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, citat de The Times of Israel.

Până acum, Israelul a amânat anunțata ofensivă terestră, fiind presat de liderii occidentali să aștepte până la eliberarea mai multor ostatici.

Ministrul israelian al Apărării a spus, vineri, că invazia terestră va fi susținută și de lovituri aeriene și „va dura mult timp”, fără a da detalii.

Conform oficialului israelian, aceasta va fi urmată de o a treia fază de lupte de intensitate scăzută.

Spitalele din Gaza caută combustibil pentru generatoarele care alimentează incubatoarele și alte echipamente de salvare, după ce Israelul a întrerupt toate livrările de combustibil către Gaza, la începutul războiului, forțând singura sa centrală să se închidă, notează The Times of Israel.

Ministrul israelian al Apărării spune că Hamas ar confisca orice combustibil care ar intra în Gaza și că gruparea folosește generatoare pentru a pompa aer în sutele sale de kilometri de tuneluri. El le-a arătat jurnaliștilor imagini aeriene cu ceea ce a susținut că ar fi un tunel construit chiar lângă un spital.

Cum arată tunelurile Hamas

Tunelurile Hamas, unele începute cu zeci de ani în urmă, nu mai sunt doar locuri de refugiu sau de ascundere, ci sunt părţi integrante ale unui plan mai amplu de pregătire a terenului pentru a prinde în ambuscadă forţele israeliene aflate deasupra. Multe dintre ele se întind pe sub structuri civile, cu puncte de intrare şi ieşire în locuinţe şi alte clădiri nemilitare, ceea ce face extrem de dificil pentru Israel să le atace fără a-şi atrage o condamnare internaţională, a explicat publicaţia britanică The Telegraph.

Un tunel „standard” are o înălţime de aproximativ 2 metri şi o lăţime de 1 metru, ceea ce le permite să fie construite rapid. Ele sunt uneori întărite cu beton şi structuri metalice, dar nu sunt deosebit de sofisticate.

Cu toate acestea, altele au curent electric, apă şi ventilaţie şi sunt folosite ca centre de comandă şi staţii de odihnă, pentru depozitarea armelor, pentru infiltrarea în Israel şi ca rute către locurile secrete de lansare a rachetelor.

În unele părţi se crede că există chiar şi un mic sistem feroviar pentru transportul de arme şi echipamente de construcţie.

Ultima tentativă majoră de distrugere a sistemului a avut loc în timpul Operaţiunii Protective Edge din 2014, dar reţeaua a fost reconstruită de atunci.

Comandanţii militari din cadrul IDF trebuie să decidă dacă vor să facă structurile inutile, turnând beton, de exemplu, aşa cum au făcut cu tunelurile săpate de Hezbollah în nordul ţării. Numai că s-ar putea să fie nevoie să păstreze structurile intacte, eliminând luptătorii Hamas pe măsură ce se deplasează prin sistem în căutarea ostaticilor. Răspunsurile militare „normale” la tuneluri, de a folosi explozibili pentru a le distruge sau de a le inunda pentru a le face inutile, probabil că nu sunt practice, a scris The Telegraph, conform News.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro