Un alt film despre romanii din Italia se pregateste sa intre in turnaj – "Sette opere di misericordia". Regizorii cauta protagonista la Bucuresti
Regizorii italieni Gianluca si Massimiliano De Serio se afla in Romania, unde definitiveaza castingul pentru rolul principal feminin din lungmetrajul lor de debut, „Sette opere di misericordia”/”Sapte fapte de milostenie”. Coproductia romano-italiana se va concentra pe relatia la inceput contondenta dintre un italian in varsta, grav bolnav, si o adolescenta din Moldova care traieste furand. Dupa cum sugereaza si titlu, in film este vorba despre o iesire la lumina.
Rolul principal masculin, cel al lui Antonio, italianul in varsta insingurat si bolnav, are deja un interpret – cunoscutul actor italian Roberto Herlitzka (care a fost avocatul din „Oci ciornie”, de Nikita Mihalkov, sau Aldo Moro din „Buongiorno, notte” de Marco Bellocchio). Pentru interpreta Luminitei, adolescenta care traieste tot singura si care supravietuieste furand, cei doi regizori au venit prima oara in Romania in luna mai.
Pana joi ei trebuie sa aleaga din 15 „finaliste”. Filmarile demareaza in 20 decembrie si se vor desfasura timp de cinci-sase saptamani numai la Torino, intr-un cartier de la periferie unde s-au nascut si traiesc cei doi regizori. Acestia cunosc foarte bine nu doar locatiile, ci mai ales si problematica pe care o vor s-o abordeze.
Dupa spusele lor din notele de productie, ei vor sa intreprinda „o imersie intr-o lume unde domneste cea mai completa abjectie si unde spiritul uman rataceste printre ruine.” Din punctul lor de vedere, „Antonio si Luminita ilustreaza criza societatii contemporane (…), doua lumi diferite dar foarte apropiate – imigratia interioara din Italia anilor ’50 si cea noua care duce la noi forme de sclavie si de saracie.”
Pentru scenariul pe care l-au scris impreuna, cei doi frati gemeni s-au inspirat si din experienta pe care au trait-o la capataiul bunicului lor care a murit in 2005, in spitalul din cartier, din pricina unui cancer la gat. Ingrijindu-l zi de zi timp de sase luni, cei doi au intrat in vorba si s-au imprietenit cu o infirmiera romanca ce avea grija de un alt bolnav din salon. In film, Luminita, adolescenta care nu suporta nicio relatie umana, va ajunge sa aiba grija de Antonio, care e bolnav de cancer in faza terminala.
Luminita e orfana de tata si a fost abandonata de mama sa la periferia din nordul orasului. Ea traieste izolata chiar si printre moldoveni, si e obligata sa plateasca pentru adapostul amenajat intr-o masina parasita. Pentru a scapa de conditia ei, fata va lua hotararea de a rapi si vinde noul-nascut al unei familii din aceeasi asezare.
Titlul filmului se inspira din cele sapte fapte de milostenie pe care un credincios trebuie sa le faca intr-o viata. Aceasta tema crestina se suprapune peste o „atmosfera de degradare existentiala si de manipulare reciproca” intre cele doua personaje centrale care ajung sa joace rolurile de victima si calau pana in momentul in care e atinsa limita inferioara a abjectiei. In profunzime sta insa ascunsa trambulina rascumpararii pacatelor
„Sette opere di misericordia” este o coproductie italiano-romana intre La Sarraz Pictures srl si compania romaneasca Elefant Film, fondata de Ruxandra Zenide, Alexandru Iordachescu si Dan Burlac. Bugetul filmului este de aproximativ 800,000 de lei. Filmul va ajunge in cinematografele italiene anul viitor.
Gianluca si Massimiliano De Serio s-au concentrat pana in prezent, in documentarele si scurtmetrajele lor, pe tema identitatii si pe criza epocii contemporane. Ultimul lor documentar, „Backroman”, a fost filmat in capitala statului Burkina Faso, Ouagadougou, unde 16 tineri fara adapost si-au facut un sindicat care sa le apere dreptul de a locui in strada. Cineastii italieni nascuti in 1978 au participat pana acum la cunoscute competitii internationale si au fost de mai multe ori nominalizati la premiile industriei italiene de film, David di Donatello.
In 2005 au fost nominalizati cu „Zakaria” la Premiul Scurtmetrajul European al Anului oferit de Academia Europeana de Film.