Sari direct la conținut

Un bloc cu patru etaje ar putea fi construit în spatele Căii Plevnei, între două clădiri monument

HotNews.ro

Direcția pentru Cultură București a avizat construirea unui bloc cu subsol, parter și patru etaje pe strada Fluviului nr. 7, în spatele Căii Plevnei, între două clădiri monument istoric, cu un singur nivel. Planul Urbanistic de Detaliu a fost supus și aprobării Consiliului Local Sector 1, însă a fost respins. Ilinca Macarie, consilier local Sector 1 (USR), cere anularea avizului emis de Direcția pentru Cultură pe motiv că noul imobil este prea înalt și nu respectă caracterul zonei, unde sunt preponderent clădiri parter.

Clădirile monument istoric se află la numerele 5 și 9, iar pe stradă sunt preponderent clădiri vechi, construite în urmă cu circa 100 de ani, înălțimea acestora fiind parter. În celălalt capăt al străzii se află o clădire cu 4 etaje, dar și ce a rămas din fabrica de bere Grivița.

„În contextul primirii documentaţiei PUD (Plan Urbanistic de Detaliu) pentru avizare de către Consiliul Local a unui imobil din str. Fluviului, am constatat cu stupoare că documentaţia primise aviz favorabil de la Direcţia de Cultură a Municipiului Bucureşti, în condiţiile în care imobilul proiectat se afla în raza de protecţie a doua monumente istorice şi încălca Regulamentul General de Urbanism cât şi Regulamentul Local de Urbanism. Numărul etajelor depăşea cu 4 nivele imobilul vecin, permise fiind doar două nivele suplimentare, şi distanţa faţă de limita laterală a terenului era prea mică. La solicitarea noastră cu privire la motivaţia avizului am primit un răspuns halucinant de la Direcţia de Cultură: o interpretarea excentrică a legii, justificând ca Regulamentul local de Urbanism ar anula Regulamentul General de Urbanism şi o avizare a unei derogări de la lege, deşi PUD- ul nu fusese aprobat de consiliu. Am constat că argumentaţiile Direcţiei, deşi este o instituţie care are misiunea de a proteja patrimoniul Bucureştean, sunt de natură tehnică şi speculativa din domeniul urbanismului şi nu de natură culturală sau istorică, cum ne-am fi aşteptat. Nu e prima oară să constat că, în loc să împiedice abuzurile, ei vin în întâmpinarea speculanţilor imobiliari, netezindu-le calea pentru obţinerea unei autorizaţii care ar avea ca efect mutilarea patrimoniului arhitectural şi urbanistic. Documentaţia nu a fost aprobată de Consiliul Local al sectorului 1”, a declarat Ilinca Macarie pentru HotNews.ro.

Aceasta spune că va face plângere prealabilă și va cere anularea avizului emis de Direcția pentru Cultură București, instituție în subordinea Ministerului Culturii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro