„Un butoi cu pulbere". Singurătatea cetățeanului și șansa politicianului care vrea voturi ușoare. Avertisment pentru România preelectorală
- Redactia Hotnews
Suntem într-o perioadă de tensiuni politice, nesiguranță economică și la câteva luni distanță până la un an electoral de foc pentru România, cu patru runde de alegeri: locale, europarlamentare, parlamentare și prezidențiale.
Dacă mai punem la socoteală și faptul că neîncrederea în partidele politice s-a accentuat în România în ultimul an, pare că avem pe masă toate datele pentru a ne întreba dacă populismul ar putea să câștige și mai mult teren.
O explicație pentru modul în care partidele populiste și-au crescut baza electorală în Europa și în Statele Unite este dată de Noreena Hertz, în cartea ei „Secolul singurătății. O pledoarie pentru relațiile interumane” (ed. Humanitas, 2021).
Noreena Hertz argumentează că un motiv important, deși nu singurul, pentru care, în ultimii ani, mulți oameni au votat partide populiste este singurătatea. Nesiguranța economică amplifică sentimentul de singurătate, dar „te simți și mai singur atunci când vezi că nimănui nu îi pasă de problemele tale, mai ales celor aflați la putere care ar trebui să îți ofere ajutor și susținere”, scrie ea.
În aceeași măsură, singurătatea lasă impresia că a fost pierdut sentimentul de apartenență la o comunitate, în afară de pierderea siguranței economice sau a unui statut social.
Contează mai puțin, spune Noreena Hertz, dacă politica unui astfel de lider populist le îmbunătățește viața oamenilor. Cel mai important lucru este că ei se simt ascultați. Iar unul dintre exemplele analizate de ea este cel al fostului președinte american Donald Trump, care i-a convins pe americani că îi pasă. Nu este singurul studiu de caz, populismul luând avânt, știm bine, și în Europa.
Prezentă recent la București, pentru Conferințele „Despre lumea în care trăim”, Noreena Hertz este de profesie economist și are un doctorat la Cambridge University și un MBA la Wharton School de la Pennsylvania University. Ea este, în prezent, profesor onorific la Institutul pentru Prosperitate Globală, de la University College of London.
Într-o discuție pe care Noreena Hertz a avut-o cu Panorama și pe care o vom publica în mai multe episoade, ea explică de ce combinația între problemele economice și sentimentul de excludere pe care îl simt segmente tot mai mari de oameni reprezintă un „butoi cu pulbere”. Conversația s-a dus și către soluțiile pe care le putem avea în vedere pentru a evita această capcană.