Sari direct la conținut

Un caz de extorcare multipla

HotNews.ro

Corpul magistratilor e un butoi cu pulbere. Ameninta cu demisia in bloc. Bani. Atat mai vad in fata ochilor. Li se rupe de raportul de tara, care va fi prost. Si lui Nastase ii pasa la fel de mult. Asa cum economia are azi un singur subiect important pe agenda – criza – si justitia e obligata la o singura tema – reforma. Curatenie, anchete si sentinte. Atat li se cere. Lefuri mari au, dar promisiunea catorva zeci de milioane in plus, picate din cer, le-a intunecat mintile.

Magistratii invoca subfinantarea intregului sistemului – o criza reala – pentru a-si justifica cereri meschine de suprafinantare personala. Santajul continua. Cei care au anii, ies rapid la pensie pentru a nu interveni vreo schimbare in sistemul de pensii, nefavorabila lor. Justitia e in plina actiune de extorcare de fonduri.

De ce ne va costa scump inconstienta lor? In iulie, Comisia Europeana va da publicitatii raportul de tara. Justia va mai pica un examen. Va urma o sanctiune, o prima taiere din fondurile europene. Pare inevitabil. Reteta bulgareasca va fi aplicata si Romaniei. Nici macar asta nu-i scoate din starea de inconstienta in care i-a aruncat lacomia.

Da, lacomia s-a raspandit in justitie ca un virus. Au vazut ca merge sa-si acorde singuri sporuri de 50% din leafa si au intins coarda. Judecatorii s-au dat singuri in judecata, s-au judecat repede si s-au imbogatit peste noapte cu 50% din leafa. Complice la jaful in roba a fost Inalta Curte de Casatie si Justitie. Iar garantul pradaciunii a devenit intre timp Consiliul Superior al Magistraturii.

Sindicat de lux

Presat dintr-o parte de sistem si din alta de criza economica, ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a reactionat haotic. Ba a recunoscut sporurile promitand plata lor, ba si-a intors buzunarele pe dos. Pe termen scurt, le-a tulburat magistratilor mintile si mai rau.

Unii au incasat sporuri, altii nu. Stabii din CSM au varat in buzunar deja intre 20 si 30 de mii de euro plati restante in buzunar, in doua transe. Lasati pe dinafara, magistratii din tara au inceput sa faca cereri de revocare a membrilor CSM pentru a-i determina astfel sa preseze Guvernul sa le umple si lor portofelul cu banii furati prin metoda unor simulacre de procese.

Amenintati de magistrati, de voturile carora depinde mandatul lor, membrii CSM s-au mobilizat rapid. L-au somat pe seful statului in scrisori deschise, au intrat in conflict cu ministrul justitiei Catalin Predoiu, au sesizat Curtea Constitutionala. CSM s-a transformat intr-un fel de sindicat al magistratilor, avand ca unic obiectiv stoarcerea bugetului. Nu le pasa de criza, de apelurile la solidaritate si nici de imaginea lor, oricum facuta praf. Nu le pasa, pentru ca judecatorii si procurorii nu sunt votati de popor.

Pensia de aur

Curtea Consitutionala le-a taiat luni definitiv elanul haiducesc, sentinta primita cu un huo juridic irational. Intre timp, magistratii au trecut la planul B. Cei care au 20 de ani vechime fac rapid cereri de pensionare pentru ca, in mod absurd, statul plateste magistratii retrasi in Cismigiu la o partida de sah la fel de bine ca pe cei ingropati in dosare pe la instante.

Astfel, conform estimarilor realizate de UNJR, de la inceputul anului s-au inregistrat peste 700 de retrageri din magistratura, persoane sub 50 de ani. Oamenii din sistem sustin ca e vorba de pensionari, magistrati cu 20 de ani vechime. Fenomenul pare abia la inceput. Tribunalele sunt pe cale sa se goleasca in ritm ametitor. Criza de resurse umane, si asa grava, tinde sa devina gravissima.

Altii pretind ca vor iesi din sistem daca noua lege de salarizare le va reduce veniturile, umflate printr-un rapt legalizat de Curtea Suprema si deconspirat de Curtea Constitutionala.

Ca un Mercedes furat

Cei care se refugiaza in pensii mari se bazeaza pe principiul ca un drept salarial castigat nu mai poate fi luat inapoi. Si apoi, daca Guvernul o va face totusi, tot ei vor fi cei care isi vor judeca propria cauza.

Vorba unui judecator, Guvernul Boc se afla acum in situatia lui Gigi Becali, cel care si-a facut dreptate singur dupa ce hotii i-au saltat Mercedesul din fata portii. Un grup de raketi in roba au furat din visteria guvernului un sac de bani iar tentatia Guvernului e sa-si faca singur dreptate, ignorand legea.

Sigur, e rau ca judecatorii si-au dat sporuri in mod abuziv. Dar e la fel de rau daca Guvernul le va tunde privilegiile tot abuziv. Din acest motiv, Guvernul sta pe un butoi cu pulbere cu fitile aprinse de CSM, de Predoiu si de Boc, de Parlament.

E foame de bani

Argumentul ca justitia e subfinantata e real, dar n-are nici o legatura cu raptul continuu descris mai sus. Guvernul Tariceanu a luat prin 2008 taxele de timbru de la bugetele locale si le-a varsat la bugetul ministerului justitiei, lasand administratii intregi fara o sursa importanta de venit.

Pe cand era primar la Cluj, premierul Boc a sarit zece metri in sus. Odata ajuns la Palatul Victoria, le-a mutat inapoi la administratiile locale, lasand de data asta ministerul justitiei fara una din principalele surse de venit. E real ca in instante nu mai sunt bani de timbre, de hartie si de alte consumabile, dar s-au gandit magistratii la criza cand au fortat seiful bugetului cu speraclul legii? Nu le-a pasat.

Guvernul Boc a amplificat gradul de isterizare al justitiei si prin legea salarizarii unice. Intial, a exclus din proiect puterea legislativa, in general demnitarii, dar a inclus justitia, amestecata cu profesori, medici etc. Abia la presiunile asociatiilor de magistrati, Guvernul i-a varat in lege si pe demnitari, parlamentari si pe seful statului. Starea de conflict a escaladat si nici o parte nu mai poate fi suspectata de buna credinta.

Marele decont

Acum, unii magistrati se plang ca Guvernul ii sacrifica in mod propagandistic pe altarul crizei. Ca Traian Basescu asmute opinia publica impotriva lor, ca invrajbeste sectoare de bugetari. Casta magistratilor deconteaza azi relele si mizeria stransa ani de zile sub presul justitiei. Deconteaza ineficienta, frica si anti-reformismul programatic. Pentru un sistem aflat in criza perpetua, marele decont a venit odata cu criza economica.

Dupa raportul de tara, le va fi si mai greu sa ceara bani, cata vreme Romania va pierde fonduri europene si din cauza lor. In mod previzibil, va incepe fuga de raspundere. CSM o va pasa catre Ministerul Justitiei, ministerul catre Parlament, Parlamentul catre Guvern, DNA si Traian Basescu iar seful statului va da cu judecatorii si procurorii de pamant ca sa se racoreasca poporul.

P.S. Apropo: Cat ne va costa Nastase? Contributia sa la taierea inevitabila a fondurilor e generoasa si continua. Din totalul banilor lipsa, cam cat i-am putea imputa in mod direct? O suta, o mie, zece mii de euro, cateva sute de mii? Si apropo, unde erau magistratii luni, cand Parlamentul s-a transformat iarasi in Tribunal Suprem, blocand dosarul Zambaccian? Pe langa raportul de tara din iulie, Comisia Europeana ar trebui sa intocmeasca si o expertiza contabila, ca aflam cifrele exacte de pe factura banilor pierduti. Cat ne costa Codurile intarziate, cat CSM, cat inconstienta magistratilor, cat Predoiu si cat Nastase si trupa sa de avocati din Parlament.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro