Sari direct la conținut

Un comunicat

HotNews.ro

Situatia crizei financiar-bancare pe plan european incepe sa implice deja consecinte directe si asupra pietei acestor servicii in Romania. Recent, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si, ulterior, Consiliul Concurentei au declansat – din unghiuri de vedere diferite – investigatii separate asupra modului in care un numar de 4, ulterior 10 mari institutii bancare respecta sau nu legislatia concurentiala in vigoare, daca utilizeaza sau nu practici concurentiale neloiale – inclusiv recurg la publicitate inselatoare -, sau, mai mult decat atat, daca incalca drepturile consumatorilor directi de servicii bancare, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Conducerea BNR a recunoscut public ca, din nefericire, Consiliul Concurentei nu a avut o consultare cu reprezentantii acesteia inainte de anuntarea declansarii si extinderii recentei investigatii.

Pentru tot mai multe organizatii ale societatii civile este clar ca lucrurile nu mai pot continua in acest mod ca si pana acum. Bancile nu se mai pot eschiva de la a da seama despre modul in care actioneaza in raport cu standardele impuse pe multiple planuri, dar si in relatia de civilitate minimala fata de clientii proprii. Altfel spus, dupa cum arata si un recent studiu al Academiei Romane, se constata in continuare un grad slab de cooperare si dialog institutional, dar si o indulgenta total nejustificata a autoritatilor de reglementare fata de erorile sau iregularitatile care afecteaza activitatea functionarilor superiori ai multor institutii.

De aceea, consideram necesar ca bancile vizate sa fie obligate legal sa isi expuna punctele de vedere/argumentele proprii in fata opiniei publice si mass-media si sa nu perpetueze stilul de relatii publice din perioada comunista sau post-decembrista (toate lucrurile asupra carora nu se vorbeste garanteaza ca problemele chiar nu exista – daca sunt trecute sub tacere!). In cadrul workshop-ului special organizat in cadrul “Zilei Europene a Concurentei si Competitivitatii in Romania” (Palatul Parlamentului, 6 noiembrie 2008, orele 15.30), participantii la forum vor avea ocazia sa urmareasca noile clarificari in domeniu si observatii oficiale pe care am solicitat sa le faca Directorul Consiliului Concurentei, Dna Maria ALEXANDRU, Vice-Guvernatorul BNR, Dl Eugen DIJMARESCU, Vicepresedintele ANPC, Dl Gheorghe CIUBOTARU, precum si Seful Departamentului de Integrare Europeana al Institutului de Economie Mondiala al Academiei Romane, Prof. Dr. Petre PRISECARU si analistul financiar Dan POPA, Redactor Sef-adj. al revistei “PIATA”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro