Un cunoscut intelectual îl desființează în câteva paragrafe pe Iohannis: Ducă-se!
Intelectualul conservator și fostul ministru de Externe Teodor Baconschi l-a criticat în termeni aspri pe președintele Klaus Iohannis, comentând anunțul șefului statului că nu va candida la alegerile parlamentare din decembrie după ce legea liberalilor pentru a-i permite să candideze la Senat ca independent, pe listele PNL, a rupt coaliția în două. „Cea mai grotescă întruchipare a formei fără fond”, îl numește Baconschi pe Iohannis.
- „Ca dovadă că presiunea populară nu e niciodată inutilă, Iohannis anunță că nu mai candidează la parlament. Ducă-se!”, își începe Teodor Baconschi postarea pe Facebook.
Fostul ministru îl face pe Iohannis „cea mai grotescă întruchipare a formei fără fond” pentru ca apoi să treacă în revistă câteva dintre „reușitele” președintelui român.
- „A făcut tot ce nu trebuia și nimic din ce ar fi trebuit să facă. Și-a trădat de două electoratul de centru-dreapta, pro-UE și NATO.
- A scos USR de la guvernare și a transformat PNL într-un breloc prezidențial, eternizându-l în alianța contra naturii cu PSD. A eliminat afectul anti-comunist (și travaliul memorial) deodată cu lupta reală contra marii corupții.
- Proiectul său ”de suflet”, ”România educată”, s-a tradus prin regresul general al educației naționale și triumful nestingherit al imposturii academice.
- S-a înconjurat de mediocrități obediente și a marginalizat elita intelectuală democratică, demonizată în stilul Antenei 3”, scrie Teodor Baconschi.
Intelectualul nu îi iartă președintelui nici „inerția sa arogantă”, „lipsa de dialog cu societatea civilă” sau „obscena lui pasiune pentru lux pe bani publici”.
- „Prin inerția sa arogantă, lipsa de dialog cu societatea civilă, dar mai ales pentru că nu a făcut nimic din ce a citit sacadat pe prompter, lasă în urma sa un partid extremist eurosceptic, un liberalism de carton, o stângă populistă atotputernică și o comunitate națională dezgustată, din rândurile căreia se numără tot mai mulți cetățeni români care părăsesc țara.
- Nu mai are rost să pomenim obscena lui pasiune pentru lux pe bani publici, transformată de mult timp în folclor urban. Deși a folosit întregul aparat statal pentru a captura o sinecură prestigioasă, nimeni nu l-a dorit, nici la NATO, nici în UE.
- Nu știu cine va fi următorul nostru președinte, dar e clar că, în calitate de succesor, va avea enorm de multe de reparat și nu se va bucura de nicio perioadă de grație. Sau era preferabil să scriu ”peroadă”?”, spune Baconschi în încheiere.
Reamintim că PNL a depus la Senat un proiect de lege care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare din 1 decembrie, pentru un mandat de senator. Inițiativa are nevoie și de voturile PSD pentru a fi adoptată, iar Marcel Ciolacu a anunțat luni social-democrații nu sprijină acest proiect.
Diatriba lui Baconschi vine după ce Klaus Iohannis a anunțat că „nu va candida la alegerile parlamentare din decembrie, indiferent de decizia pe care o va adopta astăzi Biroul Electoral Central”.
„Așa cum am declarat în mai multe rânduri, îmi voi încheia mandatul de Președinte al României la termen și nu voi demisiona din funcție. Nu voi candida la alegerile parlamentare din decembrie, indiferent de decizia pe care o va adopta astăzi Biroul Electoral Central. Nu am susținut și nu susțin modificarea legislației electorale în favoarea unei singure persoane”, a spus Klaus Iohannis într-un comunicat de presă transmis de Administrația Prezidențială.
Biroul Electoral Central, reunit pentru a decide privind sesizarea PNL care a cerut să fie lămurită noțiunea de „candidat independent”
Anunțul întărește afirmațiile făcute de președintele Iohannis cu două zile în urmă când a anunțat că nu susține o modificare a legii care să-i permită o candidatură în alegerile prezidențiale.
Biroul Electoral Central se reunește azi pentru a decide privind sesizarea PNL care a cerut să fie lămurită noțiunea de „candidat independent”
În adresa trimisă la BEC, PNL susține că noțiunea de candidat independent „este utilizată de legiuitor cu privire la interdicția instituită pentru persoana fizicã ce nu are calitatea de membru al unui partid să nu poată candida pe listele acelui partid politic la alegerile parlamentare”.
„Opinăm că interpretarea dată de Consiliul Legislativ în anul 2024 este eronată și în contradicție cu avizul aceluiași Consiliu Legislativ din anul 2004 (aviz nr.1027/2004, atașat) deoarece nu reflectă scopul normei avute în vedere de legiuitorul primar”, se arată în adresa trimisă de PNL către BEC și semnată de Lucian Bode.
„Reiterăm că legiuitorul a avut în vedere ca listele de candidați să conțină exclusiv persoane fizice cu adeziune la partidul pentru care candideazã la alegerile parlamentare că o garanție a asumării de către candidați a programului politic, a valorilor pentru care partidul/alianța candidează la alegerile parlamentare cu scopul de a obține majoritatea parlamentară, a forma Guvernul și a exercita puterea legislativă și ulterior cea executivă, pentru punerea în executare a programului politic prezentat la alegerile parlamentare”, argumentează PNL în adresa către BEC, consultată de HotNews.ro.