Sari direct la conținut

Un efect necunoscut al disparitiei mamutilor industriali din Bucuresti: "noul Bucuresti" are nevoie de redimensionarea infrastructurii de transport a energiei termice

HotNews.ro
CET Sud - Bucuresti, Foto: AGERPRES
CET Sud - Bucuresti, Foto: AGERPRES

Bucurestiul are nevoie de trei CET-uri (centrale electrice de termoficare) noi, una in Aviatiei, una in Colentina si una in zona Pallady, a scris viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea, pe blogul sau. Motivul? Bucurestiul s-a schimbat fundamental fata de 1989, cand aparitia marilor platforme industriale ce dominau zona de sud-vest a dus la dezechilibrarea retelei de termoficare. Acum, odata cu disparitia mamutilor industriali, consumul de caldura in oras este aproximativ uniform pe intreaga suprafata. Astfel, trebuie construite trei CET-uri noi in zonele unde acum nu exista, iar reteaua de distributie trebuie micsorata, dupa construirea noilor centrale. Aceste investitii au fost evaluate la circa 1,7 miliarde de euro.

Mai exact, Pieptea spune ca este nevoie de redimensionarea cu 20% a retelelor primare, utilizarea de conducte preizolate si sisteme de depistare a avariilor.

Acesta sustine ca, la solicitarea sa, un grup de experti romani in domeniul energetic a realizat un studiu care a plecat de la cateva realitati:

  •     Existenta marilor platforme industriale din anii 70 – 80 a influentat modelul termodinamic care a stat la baza amplasarii centralelor termoelectrice. Acesta este principalul motiv pentru care CET-urile sunt amplasate doar pe zona de sud-vest a municipiului Bucuresti, acolo unde existau si marii consumatori industriali, disparuti dupa anii 90.
  •     Ca efect al reabilitarii termice, al evolutiei tarifului la energia termica si al aparitiei surselor de productie alternative (centrale de apartament), consumul de energie termica al populatiei din sistemul centralizat este redus fata de situatia initiala. Spre exemplu, doar reabilitarea termica a blocurilor a determinat reducerea cu circa 20% a consumului de energie termica per apartament.
  •     Necesarul actual de energie termica este relativ uniform pe intreaga suprafata a municipiului Bucuresti, ceea ce face ca schema actuala de termoficare (unitati de productie + retea primara) sa genereze pierderi foarte mari.

„In cursul zilei de vineri, 9 ianuarie 2015, a avut loc intalnirea Comitetului de Implementare al Sistemului de Alimentare Centralizata cu Energie Termica, convocat la intiativa mea. De departe cea mai importanta tema discutata a vizat realizarea unui nou sistem de alimentare cu energie termica in regim centralizat care va cuprinde 3 noi centrale electrice de termoficare: CET Aviatiei, CET Colentina si CET Pallady. Noul proiect de reconfigurare a retelei termodinamice din Bucuresti, a fost elaborat, la solicitarea mea, de un grup de experti romani in domeniul energetic. Reconfigurarea retelei termodinamice din Bucuresti este un proiect complex pe termen lung, cu efecte estimate in orizontul de timp 2015-2027”, scrie Pieptea pe blogul sau.

Punctual, Pieptea sustine ca trebuie facute urmatoarele investitii in sistemul centralizat de incalzire:

  •     Realizarea a 3 capacitati noi de productie de cogenerare de inalta eficienta in zona de nord-est a municipiului Bucuresti: un CET in zona cartierului Aviatiei cu o capacitate termica de aprox. 25 gcal/h, un CET in zona cartierului Colentina cu o capacitate termica de aprox. 25 gcal/h si un CET in zona Theodor Pallady cu o capacitate termica de aprox. 35 gcal/h.
  •     Reducerea cu 10% – 20% a actualelor sarcini de productie ale centralelor electrice de termoficare existente
  •     Redimensionarea retelelor primare cu aprox. 20% din diametru si inlocuirea acestora doar cu conducte preizolate si sisteme de depistare a avariilor;

Pentru a realiza aceste obiective este nevoie de o investitie de 1,7 miliarde de euro. „Pentru redimensionarea retelei de distributiei este nevoie de circa 800 milioane de euro, potrivit primei estimari, iar pentru construirea celor trei CET-uri si retehnologizarea celor vechi este nevoie de 900 milioane euro”, a explicat Pieptea.

Acesta spune ca in prezent, de sistemul centralizat de alimentare cu energie termica beneficiaza circa 1,2 milioane de bucuresteni si circa 3000 de persoane juridice (agenti economici, institutii publice, scoli, spitale etc).

Electrocentrale Bucuresti SA (ELCEN) are in prezent patru CET-uri: CET Grozavesti, CET Sud, CET Progresu si CET Vest ce deservesc 90% dintre consumatori.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro