Sari direct la conținut

Un fost deputat rus spune că Rusia ar trebui condusă din exterior, ca Germania și Japonia după al Doilea Război Mondial

HotNews.ro
Disidentul rus Dmitri Gudkov, Foto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images
Disidentul rus Dmitri Gudkov, Foto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

Fostul deputat rus Dmitri Gudkov, un critic proeminent al președintelui Vladimir Putin, afirmă că în Rusia „este necesar să se introducă un fel de management extern”, relatează Pravda.

Gudkov, care a fugit din Rusia în luna iunie a anului trecut din cauza temerilor că va fi încarcerat, afirmă de asemenea că, atunci când statul rus va avea regiuni cu adevărat autonome, nu este clar că acestea vor rămâne în federație, chiar dacă vor fi unite prin beneficiul economic reciproc.

„Departe de a fi o certitudine. Dar cineva nu poate fi ținut prin forță”, afirmă el într-un interviu acordat jurnaliștilor de la site-ul Politnavigator.

Cu toate acestea, el afirmă că „trebuie să ne mișcăm în această direcție, când există diferite regiuni într-o țară care trăiesc după propriile legi, există unele lucruri la nivel federal care sunt importante pentru toată lumea, iar modelul politic ar trebui să ofere acestor regiuni șansa de a stabili cine exercită puterea, pe ce sunt cheltuiți banii și așa mai departe”.

„Cred că trebuie doar încercat și, cel puțin, cred că o viață normală, decentă poate fi organizată într-o parte semnificativă a teritoriului”, mai spune fostul membru al Dumei de Stat care a fugit din Rusia după ce a fost arestat pentru scurt timp în vara anului trecut.

Dmitri Gudkov spune că Rusia ar trebui condusă ca Germania după al Doilea Război Mondial

Gudkov afirmă de asemenea că Rusia ar trebui condusă din exterior, dând mai multe exemple istorice în acest sens.

„Această idee este corectă pentru că în cazul Germaniei după cel de-al Doilea Război Mondial vorbim despre management extern. Japonia, Coreea de Sud, există o mulțime de exemple, așa a fost întotdeauna”, afirmă el

Fostul deputat admite însă că în cazul Rusiei implementarea unui astfel de model ar fi dificilă deoarece „situația este destul de complicată” și că termenul de „control extern” nu ar trebui folosit, altfel nu va funcționa niciodată.

„Dar singurul program care ar putea ajuta țara să se angajeze pe o cale civilizată de dezvoltare ar trebui pregătit împreună cu Occidentul. Este necesar să începem cu asta”, susține el.

Fostul deputat se opune suspendării acordării de vize pentru cetățenii ruși

Alături de alți disidenți ruși proeminenți aflați în exil precum Garry Kasparov și fostul oligarh Mihail Hodorovski, Gudkov a creat în luna martie un comitet anti-război care operează în afara Rusiei.

Însă el s-a exprimat ulterior împotriva suspendării acordării de vize pentru cetățenii ruși, afirmând că nici el nu ar fi putut fugi din Rusia dacă o asemenea măsură ar fi fost în vigoare în momentul în care a decis să părăsească țara.

La sfârșitul lunii august Uniunea Europeană a suspendat acordul cu Moscova prin care rușii primeau mai ușor vize pentru blocul comunitar, decizând însă împotriva unei suspendări totale a acordării acestora pentru toți cetățenii Rusiei.

Urmărește ultimele evoluții din a 205-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro