Un "intrerupator de memorie" a fost testat cu succes la sobolani – studiu stiintific
- Redactia Hotnews
O echipa de cercetatori americani a testat cu succes un procedeu care permite activarea si dezactivarea memoriei la sobolani, care, pe termen lung, ar putea ajuta oamenii afectati de dementa sau alte traumatisme cerebrale, relateaza AFP.
Cercetatorii au implantat o proteza in creierul acestor animale care permite reactivarea amintirilor eliminate din memoria lor cu ajutorul medicamentelor.
„Aprindeti intrerupatorul si animalele isi amintesc. Inchideti-l si sobolanii uita”, a rezumat Theodore Berger, de la departamentul de genetica biomedicala al Universitatii California de Sud.
Berger si colegii sai au lucrat impreuna cu cercetatorii de la departamentul de psihologie si farmacologie al Universitatii Wake Forest din Carolina de Nord pentru a realiza aceste teste.
Cercetatorii si-au axat experientele pe hipocampul sobolanilor, zona care, la fel ca la oameni, concentreaza memoria in creier.
Comunicarea intre doua regiuni ale hipocampului permite conversia memoriei pe termen scurt in memorie pe termen lung.
Cercetatorii americani au studiat semnalele transmise intre aceste doua regiuni, denumite CA3 si CA1, in timpul unui experiment in care sobolanii primeau o recompensa imediat ce actionau un levier. Cu timpul, sobolanii au asimilat acest comportament si l-au convertit in memorie pe termen lung.
Cercetatorii au administrat atunci o substanta care permite intreruperea comunicarii intre cele doua regiuni, facand astfel „uitata” memoria pe termen lung.
In acest stadiu, oamenii de stiinta au implantat in animale un aparat electronic care reproduce semnalele transmise intre cele doua regiuni, CA3 si CA1. Drept urmare, memoria sobolanilor a fost reactivata.
Cercetatorii doresc acum sa testeze aceasta procedura pe maimute si spera sa poata ajuta oamenii care sufera de tulburari de memorie cauzate de dementa, un atac cerebral sau traumatisme.