Un Laureat al Premiului Nobel pentru Economie avertizează că piața crypto are „paralele tulburătoare” cu criza ipotecilor subprime din SUA
Laureatul Premiului Nobel pentru Economie Paul Krugman a transmis un mesaj îngrijorător despre piața volatilă a criptomonedelor, comparând-o cu criza ipotecilor subprime din Statele Unite de la sfârșitul anilor 2000, relatează CNBC.
Krugman a notat într-un editorial de opinie publicat de The New York Times săptămâna trecută că vede „paralele inconfortabile” între crypto și prăbușirea ipotecilor subprime care a îngenuncheat piața imobiliară din Statele Unite și a dus la izbucnirea marii crize economice din 2007-2008.
„Există ecouri tulburătoare ale prăbușirii [ipotecilor] subprime din urmă cu 15 ani”, afirmă Krugman în editorial.
Criza ipotecilor subprime a fost creată în esență de băncile care au împrumutat bani unor persoane cu risc ridicat de a intra în incapacitate de plată într-o perioadă când dobânzile de referință ale Fed erau scăzute și prețurile la locuințe în creștere explozivă.
După ce piața a devenit saturată, numeroși proprietari s-au trezit în situația de a nu-și putea plăti ratele, ducând la pierderi masive pentru instituțiile de creditare.
Avertismentul Laureatul Premiului Nobel pentru Economie despre piața crypto
Krugman argumentează că investitorilor din domeniul crypto le sunt vândute în mod asemănător produse financiare speculative fără a înțelege cu adevărat riscurile pe care le implică.
Merită amintit că Paul Krugman este un sceptic față de criptomonede, comparând anterior bitcoin cu o schemă Ponzi.
„Mulți dintre cei care se împrumută nu înțeleg în ce se bagă. Iar criptomonedele, cu fluctuațiile lor uriașe de prețuri (…) sunt cam la fel de riscante precum cea mai riscantă clasă de active”, afirmă laureatul Premiului Nobel în NYT.
Paul Krugman nu crede că criptomonedele reprezintă un risc sistemic
Cu toate acestea, spre deosebire de alții, el nu este convins că criptomonedele reprezintă un risc pentru sistemul financiar în ansamblul său. „Numerele nu sunt suficiente de mari pentru asta”, susține el, cu referire la faptul că întreaga piață crypto valorează 1,7 trilioane de dolari.
Prețul bitcoin și al celorlalte active digitale a scăzut vertiginos în ultimele săptămâni, făcându-i pe numeroși analiști să creadă că urmează o „iarnă crypto”.
Bitcoin era tranzacționat cu aproximativ 37.000 de dolari în momentul scrierii acestui articol, cea mai mare criptomonedă din lume devalorizându-se cu aproximativ 46% comparativ cu luna noiembrie a anului trecut când a ajuns la un preț record de aproape 69.000 de dolari.
În momentul său de vârf întreaga piață crypto era evaluată la aproximativ 3 trilioane de dolari la începutul lui noiembrie 2021.
Lui Paul Krugman i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Economie în 2008.