Sari direct la conținut

Un medic din Constanța, condamnat în primă instanță pentru luare de mită după ce ar fi condiționat efectuarea unei operații, a fost achitat de Curtea de Apel

HotNews.ro
Un medic din Constanța, condamnat în primă instanță pentru luare de mită după ce ar fi condiționat efectuarea unei operații, a fost achitat de Curtea de Apel

Marius Militaru, şeful Clinicii de Cardiologie şi Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa, condamnat în primă instanță la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, a fost achitat, vineri, în urma unei decizii a Curții de Apel Constanța. Hotărârea este definitivă. Marius Militaru a fost acuzat de procurorii DNA că ar fi cerut de la un pacient suma de 3.000 de lei, condiționând o operație pe cord de primirea acestor bani.

Tribunalul Constanța îl condamnase, în februarie 2016, la doi ani închisoare cu suspendare pe medicul Marius Militaru, pentru luare de mită. Decizia magistraților constănțeni nu a fost definitivă, astfel că medicul a putut ataca decizia la Curtea de Apel Constanța. Instanța de judecată a admis apelul doctorului, iar vineri a dispus achitarea acestui, respingând, totodată, ca nefondat apelul formulat de Direcţia Naţională Anticorupţie Constanţa, care solicitase o pedeapsă mai aspră, potrivit Mediafax.

De asemenea, magistrații au înlăturat și obligarea lui Militaru Marius de la plata sumei de 4.000 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat, ce rămân, astfel, în sarcina statului.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în 17 noiembrie 2014, Marius Militaru, medic primar şi şef al Clinicii de Cardiologie şi Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, i-ar fi pretins unui pacient suma de 3.000 de lei, condiţionând de remiterea acestei sume efectuarea unei operaţii pe cord de care depindea supravieţuirea acestuia.

În 24 noiembrie, medicul anestezist Nicoleta Arhire i-ar fi cerut pacientului, denunțător în cauză, 1.000 de lei pentru sine şi 2.000 de lei pentru Marius Militaru. Ulterior, în 5 decembrie, chirurgul Marius Militaru şi medicul anestezist Dorin Arhire, soţul Nicoletei Arhire, au primit, de la acelaşi denunţător, suma de 2.000 de lei, respectiv 1.000 de lei, pentru intervenţia chirurgicală, arată procurorii.

Anchetatorii au mai arătat că șeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară de la SJU Constanţa a primit, în data de 15 decembrie, încă o mie de lei de la denunţător, ca rest al sumei cerute iniţial de medic pentru operaţia pe cord, fiind prins în flagrant de procurorii anticorupţie.

Cei trei au fost trimiși în judecată în ianuarie 2015, dar magistrații au hotărât disjungerea dosarului, soții Arhire fiind judecați separat. În luna iulie, cei doi medici anesteziști au fost condamnați la câte doi ani de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenta Constanța sau în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice din Constanţa, pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro