Sari direct la conținut

Un ministru britanic avertizează că armata țării ar fi distrusă în maxim un an de război

HotNews.ro
Regele Charles al III-lea se întâlnește cu soldații britanici în timpul unei vizite la Școala Regală de Inginerie Militară din Minley, Regatul Unit, pe data de 9 mai 2024., Foto: i-Images / Eyevine / Profimedia
Regele Charles al III-lea se întâlnește cu soldații britanici în timpul unei vizite la Școala Regală de Inginerie Militară din Minley, Regatul Unit, pe data de 9 mai 2024., Foto: i-Images / Eyevine / Profimedia

Ministrul britanic pentru veterani, Alistair Carns, a declarat miercuri că armata britanică ar fi distrusă în „şase luni până la un an” în cazul unui război major, relatează POLITICO, citat de News.ro.

Carns a declarat într-o conferinţă organizată la Londra că dimensiunea actuală a armatei britanice înseamnă că forţele sale ar fi scoase din acţiune în termen de 12 luni, dacă ar exista un conflict la o scară asemănătoare războiului din Ucraina.

El a declarat că aproximativ 1.500 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în fiecare zi în acest conflict.

„Într-un război de amploare – nu o intervenţie limitată, ci una similară cu cea din Ucraina – armata noastră, de exemplu, având în vedere rata actuală a victimelor, ar fi epuizată – ca parte a unei coaliţii multinaţionale mai largi – în şase luni până la un an”, a declarat Carns pentru think tank-ul Royal United Services Institute.

Oficialul a subliniat în context că este important să existe un nivel ridicat de rezervişti, care sunt „esenţiali, absolut centrali” în aceste circumstanţe.

„Fără ei nu putem genera masă, nu putem îndeplini multitudinea de sarcini de apărare”, a punctat el. „Asta nu înseamnă că avem nevoie de o armată mai mare, dar înseamnă că trebuie să generăm rapid profunzime şi masă în cazul unei crize”, a adăugat Alistair Carns.

Armata terestră a Marii Britanii este la cea mai mică dimensiune din anii 1700.

Totuşi, adjunctul şefului Statului Major al Apărării britanice, Rob Magowan, a insistat luna trecută asupra pregătirii ei. „Dacă armatei britanice i s-ar cere să lupte în seara asta, ar lupta în seara asta”, a declarat el.

Șeful armatei britanice a cerut mai mulți militari

La începutul acestui an șeful armatei britanice, generalul Patrick Sanders, a declarat că populaţia din Regatul Unit trebuie să fie pregătită să ia armele în mână într-un război împotriva Rusiei lui Vladimir Putin, deoarece armata profesionistă din prezent este prea mică.

Şeful Statului Major General a evidenţiat exemplul Suediei, care a reintrodus o formă de serviciu militar naţional, pe măsură ce se apropia de aderarea la NATO.

Bazele „mobilizării naţionale” nu pot fi limitate la ţările vecine sau apropiate de Rusia şi, prin urmare, oamenii obişnuiţi din Regatul Unit ar trebui să se alăture armatei regulate britanice – care are 74.110 militari cu normă întreagă – pentru a respinge o ameninţare activă la adresa Europei continentale.

„Nu vom fi imuni şi, în calitate de generaţie de dinainte de război, trebuie să ne pregătim în mod similar – şi acesta este un demers la nivelul întregii naţiuni. Ucraina ilustrează în mod brutal faptul că armatele regulate încep războaiele, dar armatele cetăţeneşti le câştigă”, a spus generalul.

Comentariile sale au declanșat rumoare în Marea Britanie și el a clarificat ulterior că armata nu are planuri de recrutare în acest sens.

INTERVIURILE HotNews.ro