Un nou aparat, disponibil in Romania, depisteaza cancerul in stadii incipiente
Raportul anual pe 2008-2009 al Comisiei Prezidentiale americane pentru Cancer arata ca 24% din expunerea la radiatii a populatiei Statelor Unite se datoreaza examinarilor prin metode iradiante, in principal prin metoda cunoscuta in limbajul de specialitate drept Tomografie cu Emisie de Pozitroni combinata cu Tomografie Computerizata (PET-CT). Tendinta actuala in tarile avansate este insa de a se renunta treptat la metodele de investigatie iradianta, precum tomografia computerizata.
O metoda alternativa si care presupune mult mai putine riscuri pentru pacient, este examenul prin Tesla 3. „La nivel mondial, in special in Statele Unite si Europa Occidentala, 3 Tesla a devenit deja o investigatie obisnuita. Noul echipament a inceput numai in ultimii doi ani sa apara in Europa de Est”, spune conf. dr. Vladimir Ene, seful echipei de specialisti a centrului de cercetare si diagnostic in imagistica medicala Signa+. In Romania exista deja doua aparate care permit acest tip de investigatie, primul fiind dat in folosinta in luna februarie a acestui an.
„Aparatul medical de investigare prin imagine permite depistarea de leziuni de pana la 1 milimetru, greu de prins cu aparatura existenta in spitalele romanesti. In plus, un examen cu noul aparat dureaza numai jumatate din timpul unui examen similar efectuat cu vechea aparatura. Performanta se datoreaza puterii crescute a campului magnetic, prin care este posibila detectarea de probleme in asemenea detaliu. Daca in trecut, se lucra cu aparate avind un camp magnetic de 1,5 unitati Tesla, noul aparat are 3 unitati Tesla, singura tehnologie capabila sa investigheze corpul intreg printr-o singura examinare”, a explicat dr. Ene.
„Examenul prin 3 Tesla este esential, printre altele, pentru depistarea cancerului. (…) Cu 3 Tesla se permite, de exemplu, depistarea de tumori in stadiul incipient, adica atunci cand sansele de vindecare sunt mult mai mari decat daca se lasa pana in ultima clipa. Pe langa tumori, noul echipament poate detecta si alte anomalii, precum comportari anormale ale tesuturilor sau organelor, care pot fi semnale de alarma pentru leziuni ce inca nu s-au produs efectiv”.
In prezent, acest tip de investigatie, care inlocuieste cu succes examenele clasice precum mamografia, tomografia computerizata sau PET CT, poate fi efectuata atat la Spitalul Militar din Bucuresti, cat si la clinica Signa+. „Ideal este ca persoanele peste 40 de ani sa faca anual un examen de scanare a corpului”, spune dr. Ene. „Pentru pacientii care au avut afectiuni canceroase, aceasta monitorizare este obligatorie”.