Sari direct la conținut

Un nou "caz Sova" in Parlament: PNL sustine ca Monica Ghiurco a fost de fapt validata in functia de presedinte-director general al TVR la votul de luni, invocand majoritatea simpla din Regulament/ Legea de functionare a SRTv prevede "majoritatea calificata"

HotNews.ro

Un nou caz de tipul „votului la Dan Sova” de anul trecut se contureaza la Parlament, dupa ce PNL a depus o sesizare la conducerile Senatului si Camerei Deputatilor in care solicita sa se ia act de faptul ca numirea Monicai Ghiurco in functia de presedinte-director general al Societatii Romane de Televiziune a fost validata prin vot luni la plenul reunit. Ei sustin ca voturile au fost numarate incorect si ca ar fi fost nevoie de majoritatea simpla pentru validare, asa cum prevede regulamentul sedintelor comune, nu de majoritatea calificata invocata.

  • Ghiurco a primit 194 voturi pentru si 113 impotriva la votul de luni, insa numirea sa nu a fost validata, intrucat majoritatea calificata necesara este de 272 voturi.

Pe de alta parte, votul in cazul Consiliului de Administratia al TVR si apoi al presedintelui-director general se da in baza Legii de functionare SRTv, care prevede majoritatea calificata.

Redam Art. 19 din aceasta lege, alineatele relevante:

(6)Listele de candidati se supun in intregime votului in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului si se aproba cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Votul este secret si se exprima cu bile.

(7)Presedintele Consiliului de administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune, respectiv al Societatii Romane de Televiziune, se numeste de catre Parlament, in sedinta comuna, dintre membrii titulari ai consiliilor, la propunerea comisiilor permanente de specialitate, cu respectarea procedurilor de audiere si de vot prevazute in acest articol. In vederea propunerii, comisiile permanente de specialitate vor examina cuprioritate, in termen de 7 zile, candidatul recomandat de catre membrii titulari ai consiliilor de administratie. Audierea candidatului se face de catre comisii, in prezenta membrilor consiliului de administratie respectiv.

Este vorba de o neconcordanta legislativa, pentru ca regulamentul sedintelor comune ale celor doua camere, modificat dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca hotararile parlamentului se iau cu majoritatea parlamentarilor prezenti (urmare a contestatiei la votul dat pentru ridicarea imunitatii lui Dan Sova), prevede astfel:

Art. 51, alineatul (7): Acordarea increderii Guvernului si retragerea increderii acordate se hotarasc cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Celelalte alegeri si numiri in functii se hotarasc cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti.

Secretarul Camerei Deputatilor, Niculae Mircovici, a explicat ca in acest caz de numire primeaza legea speciala in cauza, adica Legea SRTv.

El a mai precizat ca un vot poate fi contestat de liderul de grup parlamentar doar in sedinta respectiva.

„In urma analizei facute de colegii nostri juristi si din Grupul parlamentar PNL din Camera Deputatilor am constatat ca votul pentru conducerea TVR in plenul reunit a fost un valabil exprimat in conditii de cvorum. Motiv pentru care astazi s-a depus la Birourile Permanente Reunite o sesizare prin care solicitam sa ia act in baza procesului verbal emis de comisia de numarare ca a fost si avem o conducere legitima la TVR, votata in conditii de cvorum, in conformitate cu deciziile CCR”, a declarat copresedintele PNL Alina Gorghiu.

Gorghiu a afirmat ca cvorumul a fost indeplinit potrivit Regulamentului.

„Conditia de cvorum a fost indeplinita prin apelul nominal facut in sala, iar a doua conditie era ca jumatate plus unu din cei prezenti sa voteze pentru candidatura inaintata de CA. S-a indeplinit si cea de a doua conditie”, a explicat Gorghiu, refuzand sa precizeze daca secretarul PNL a semnat procesul verbal

Alina Gorghiu a afirmat ca liberalii asteapta raspunsul BPR.

„Nu avem nicio problema legata de ajustarea Regulamentului. Trebuie doar sa se ia act si nu mai este necesara nicio reluare a procedurii in plen. Va trebui doar sa se constate ca lucrurile sunt legal indeplinite”, a mai spus Gorghiu.

Redam comunicatul PNL:

„Monica Ghiurco este legal Presedintele Director General al S.R.Tv

Grupurile parlamentare ale PNL au constatat ca numararea voturilor exprimate pentru numirea in functia de Presedinte Director General al S.R.Tv a doamnei Monica Ghiurco s-a realizat dupa o procedura neconstitutionala, deoarece in cauza trebuia luata in considerare majoritatea simpla si nu majoritatea calificata.

Avand in vedere acest fapt, Grupurile parlamentare ale PNL solicita convocarea Birourilor permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor in sedinta comuna si constituirea acestora in Comisie de numarare a voturilor pentru a indrepta nelegalitatea din procesul verbal intocmit in data de 11 aprilie 2016, in sensul de a constata, in baza art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei si ale art. 51, alin.(7), teza II din Regulamentul activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, ca a fost intrunita majoritatea necesara (majoritatea senatorilor si deputatilor prezenti) pentru alegerea doamnei Monica Ghiurco in functia de Presedinte Director General al S.R.Tv.

Prin urmare, doamna Monica Ghiurco este deja numita in functie din punct de vedere legal, deoarece art. 51 alin. (7) din Regulamentul activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului are prioritate fata de dispozitiile art. 9, alin. (1) din Legea 41/1994 privind organizarea SRTV, asa cum dispun paragrafele 26 si 33 din Decizia CCR nr. 341/2015, majoritatea necesara pentru numirea in functie fiind MAJORITATEA CELOR PREZENTI IN SALA, majoritate care a fost intrunita. In concordanta cu aceleasi paragrafe 26 si 33 din decizia CCR nr.341/2015, art.9 alin.(1) din Legea 41 din 1994, este inaplicabil deoarece si-a incetat actiunea juridica la 45 de zile de la publicarea deciziei amintite in Monitorul Oficial, prin urmare el trebuie ignorat in fundamentarea aprobarii/respingerii hotararii Parlamentului.

Consideram ca doamna Monica Ghiurco a intrunit numarul necesar de voturi pentru alegerea in functie pentru ca din cei 326 de parlamentari prezenti au votat 194 pentru si numai 113 impotriva, iar 4 au fost anulate.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro