Sari direct la conținut

Un nou proiect românesc de fact checking: Detectorul de Minciuni

HotNews.ro
Detectorul de minciuni, Foto: Presshub.ro
Detectorul de minciuni, Foto: Presshub.ro

Mai multe organizații, în frunte cu Freedom House România, au lansat un proiect de fact-checking prin care urmăresc să răspundă, pentru început, la întrebarea: cât adevăr este în ceea ce îți spun politicienii în această campanie electorală? Proiectul „Detectorul de minciuni” își propune să pună lupa pe informațiile relevante care circulă în media și să verifice corectitudinea lor.

Comunicatul prin care e anunțat Detectorul de Minciuni:

Comunicat de presă

Lansarea proiectului Detectorul de Minciuni

Data: 9.05.2019

Cât adevăr este în ceea ce îți spun politicienii în această campanie electorală?

Freedom House România, Frontline Club Bucharest, Geeks for Democracy, Stop Fake News in Romania, împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România și Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București lansează astăzi Detectorul de Minciuni.

Detectorul de Minciuni este un proiect de fact-checking care își propune să pună lupa pe informațiile relevante care circulă în media și să verifice corectitudinea lor. Alegem declarațiile care pot avea un impact major asupra electoratului și verificăm cât de corecte sunt.

Dorim să susținem jurnalismul independent, să oferim un reper societății pentru a lua decizii pe baza unor informații corecte, dar și să-i descurajăm pe cei ce dezinformează să recurgă la astfel de practici.

Proiectul a luat naștere din dorința organizațiilor partenere de a stimula un discurs politic și instituțional responsabil în media. Credem că societatea unită are cea mai mare putere în a impune acuratețe, surse credibile și imparțialitate actorilor publici, care prin declarațiile lor pot influența deciziile cetățenilor.

Proiectul se bazează pe conceptul colaborării între mai multe redacții din rețeaua PressHub și din presa centrală: Hotnews.ro, Radio Europa Liberă și Europa FM.

Pentru că dorim și o schimbare de mentalitate și o responsabilizare a actorilor ce pot influența fenomenul de dezinformare, vom recurge și la demersuri bazate pe folosirea dreptului la replică, dar și sesizarea instituțiilor competente în sancționarea abaterilor.

Cel mai important ajutor îl vom primi din partea cititorilor și a celor care vor avea încredere în noi și ne vor raporta potențialele dezinformări din media pe platforma online www.detectoruldeminciuni.presshub.ro. Aici se regăsesc subiecte din media verificate de echipa noastră de jurnaliști, dar și detalii legate de proiect și de modul de lucru.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro