Sari direct la conținut

Un nou protest fata de neinterventia CSA: Astra, acuzata de asociatia service-urilor auto independente ca ar impune piese de proasta calitate in reparatiile auto

HotNews.ro
Protest ASSAI in februarie 2010, Foto: AGERPRES
Protest ASSAI in februarie 2010, Foto: AGERPRES

Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI), care reprezinta interesele a circa 300 de service-uri auto din tara, a anuntat joi ca va organiza un miting de protest, marti, in Timisoara, atat impotriva Astra Asigurari cat si a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Astra este acuzata ca ar forta service-urile sa utilizeze in reparatii piese auto ieftine si de proasta calitate, iar autoritatea de supraveghere a pietei este acuzata din nou de lipsa de reactie. Aceeasi asociatie a mai initiat proteste impotriva CSA si a asiguratorilor in luna februarie din 2010.

  • „(…) asiguratorul Nr. 1 din Romania – compania Astra Asigurari – care, urmarind o politica de “crestere a profitului”, bazata insa pe refuzuri nejustificate de plata a despagubirilor datorate conform politelor de asigurare, forteaza service-urile auto din Romania sa “utilizeze” piese auto de calitate proasta, neagreate de catre Producatorii Auto, criteriul de selectie al pieselor fiind “pretul cel mai scazut” pentru repararea autovehiculelor asiguratilor/pagubitilor indreptatiti”, se arata in comunicatul ASSAI.

Asociatia atentioneaza Parlamentul, cu precadere Comisia pentru Buget, Finante si Banci, asupra pasivitatii CSA, autoritate care ar trebui sa arbitreze piata de asigurari din Romania. Potrivit ASSAI, desi numarul reclamatiilor inregistrate la aceasta autoritate a crescut cu peste 30% doar in ultimul an, „nici o societate de asigurari nu a fost sanctionata si descurajata”.

Astra refuza plata despagubirilor in cazul reparatiilor din service-urile care nu ii sunt partenere, sustine ASSAI

Contactat de HotNews.ro, Cristian Muntean, directorul ASSAI, a explicat ce reproseaza mai exact asiguratorului Astra.

  • „Daca aveti ghinionul sa va fie lovita masina de o alta masina asigurata la Astra Asigurari, in cazul in care nu veti merge intr-un service partener, Astra va refuza plata acestor despagubiri, iar daca mergeti intr-un service partener, acel service pentru a-si primi despagubirea trebuie sa cumpere piesele indicate de Astra”, a spus Muntean.

Intrebat daca este ilegal sa se utilizeze piese de pe piata secundara, Muntean ezita insa.

  • „Pe langa faptul ca e imoral, exista si o parte de nelegalitate pentru ca masina trebuie adusa la starea si parametrii initiali pe care i-a avut inainte de producerea accidentului, asa este specificat in legislatie. Ei bine, daca masina aceea ar fi iesit cu astfel de piese din fabrica cu siguranta nu ar fi primit certificare de a circula pe drumurile publice”, sustine acesta.

1554 de dosare se afla pe rol impotriva Astra Asigurari doar la judecatoria sectorului 3 Bucuresti, sustine ASSAI

Asociatia a mai atentionat ca Astra Asigurari s-ar afla „in Topul Societatilor de Asigurari rau-platnice, doar la o singura instanta judecatoreasca (Ex: Judecatoria Sectorului 3 din Bucuresti), Astra Asigurari figurand cu un numar de 1.554 de dosare aflate pe rol, in perioada 2010-2011 (aprox. 100 de dosare/luna)”.

Cristian Muntean recunoaste insa ca „sunt cateva din cele 300 de service-uri ale asociatiei, care au acceptat conventia cu Astra”.

  • „De ce au acceptat? Nu-si permit sa duca un razboi in instanta cu o societate de asigurari in conditiile in care un proces in Romania dureaza circa 3 ani. Astfel aleg ori sa faca lucrari proaste, ori sa nu mai lucreze deloc cu acea societate. Majoritatea service-urilor din asociatie nu au conventie cu Astra pentru ca ori preferam sa nu reparam ori sa reparam dar sa mergem noi in instanta pentru a primi despagubirile pentru care societatea de asigurari a fost autorizata sa functioneze”, a mai precizat acesta.

Pana la publicarea acestui material, oficialii CSA si ai Astra contactati de HotNews.ro nu au facut nici un comentariu

Mitingul de protest va fi organizat marti 19 aprilie 2011, intre orele 10:00 – 12:00, in fata Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor – Reprezentanta Timisoara, ulterior protestul ramanand sa fie continuat in fata sediului societatii Astra Asigurari – Sucursala Timis. Orasul Timisoara, sustine asociatia este ales ca simbol, iar Astra este doar un exemplu.

De mentionat ca aceeasi asociatie, ASSAI, a mai initiat si in luna februarie a anului trecut proteste in Bucuresti impotriva CSA si a companiilor de asigurari. Motivul era scumpirea nejustificata a tarifelor RCA dar si lipsa de interventie in general in piata asigurarilor a Comisiei de Supraveghere (CSA).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro