Sari direct la conținut

Un nou termen: Studiul de fezabilitate pentru proiectul AGRI va fi finalizat in iunie 2012

HotNews.ro

In perioada imediat urmatoare vor fi demarate procedurile de licitatie in vederea selectarii unei companii care sa se ocupe de elaborarea studiului de fezabilitate pentru proiectul AGRI (Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconnector), au declarat pentru HotNews.ro surse din Ministerul Economiei. Proiectul este putin intarziat avand in vedere ca planul (vezi documentul atasat) era ca in luna iunie sa fie elaborati termenii de referinta pentru initierea studiului de fezabilitate, iar in iulie sa aiba loc organizarea licitaţiei şi selectarea consultantului care se va ocupa de studiu. Abia peste o saptamana va fi aprobata in AGA si Consiliul de Administratie demararea acestor proceduri, fiind estimat ca studiul sa fie finalizat in iunie 2012, in loc de aprilie cum era prevazut initial.

Pana acum s-au aratat interesate 7 companii de acest proiect. In luna mai, in cadrul unei reuniuni interministeriale privind proiectul AGRI, au participat si reprezentantii a sapte companii straine interesate sa participe la acest proiect intr-un fel sau altul. Unele si-au manifestat interesul fata de elaborarea studiului de fezabilitate al proiectului, altele vor sa ofere tehnologie si servicii, iar altele chiar sa participe la finantarea si realizarea proiectului. Cele sapte companii sunt FLEX LNG – Norvegia, GE Oil & Gas- Polonia, G.E.T.- Turcia, KOGAS-Coreea, PENSPEN- Marea Britanie, TECHNIP- Italia si TOTALGAZ -TOKIO GAZ din Japonia.

Capacitatea de transport prin proiectul AGRI este analizata in trei variante: 2 miliarde de metri cubi de gaze pe an, 5 miliarde de metri cubi si 8 miliarde de metri cubi. Conform datelor preliminare, in functie de capacitatea de proiect, costurile vor varia de la 1,2 pana la 4,5 miliarde de euro.

Prin proiectul AGRI, partile implicate doresc sa transporte gaze din Azerbaidjan catre Europa. Gazele vor fi furnizate pe ruta Baku (Azerbaidjan)-Kulevi (Georgia)-Constanta (Romania). Gazele din Azerbaidjan vor fi lichefiate in Kulevi si apoi transportate prin Marea Neagra pana in Constanta unde va avea loc un proces de delichefiere prin terminalul LNG. Intr-o prima faza, a putea fi livrate intre trei si opt miliarde metri cubi, urmand sa creasca la circa 20 de miliarde de metri cubi de gaze. In proiect sunt implicate patru state: Azerbaidjan, Georgia, Romania si Ungaria, acestea punand bazele unei companii de proiect cu sediul la Bucuresti. In ceea ce priveste constructia terminaluuil de la Constanta, lucrarile sunt departe de a fi demarate.

In luna mai, vicepresedintele companiei azere SOCAR, Vitaliy Baylarbayov, a declarat ca nu exclude ca proiectul AGRI sa devina prioritate pentru Azerbaidjan daca va fi lansat inaintea Nabucco.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro