Sari direct la conținut

Un ofiţer rus din garda lui Putin a fugit din Rusia pentru că nu era de acord cu războiul, iar acum va fi expulzat din Kazahstan

HotNews.ro
Soldat rus pe frontul din Ucraina, Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia
Soldat rus pe frontul din Ucraina, Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Kazahstanul se pregăteşte să deporteze un ofiţer de securitate rus care a fugit din ţara sa pentru că nu era de acord cu invazia din Ucraina şi spera să găsească refugiu în Occident, a declarat joi soţia sa, potrivit Reuters, scrie News.ro.

Sute de mii de ruşi au fugit în Kazahstan şi în alte state vecine după începerea războiului. Mulţi dintre ei erau civili şi au trecut în mod legal în ţara vecină, încercând să evite mobilizarea. Însă în calitate de ofiţer al Serviciului Federal de Protecţie (FSO), care are sarcina de a-l proteja pe preşedintele rus, maiorul Mihail Jilin, în vârstă de 36 de ani, nu avea voie să părăsească Rusia. El a trecut ilegal în Kazahstan, în septembrie, când a devenit clar că ar putea fi trimis pe front în Ucraina.

Împreună cu el a mers în Kazahstan şi soţia sa, Ekaterina, precum şi cei doi copii ai lor, dar aceştia au putut trece legal graniţa.

Jilin a fost reţinut în Kazahstan, iar autorităţile au luat decizia de a-l expulza, refuzându-i solicitarea de a-i fi acordat statutul de refugiat. Bărbatul a vrut să evite măsura deportării încercând să ia avionul spre Armenia, dar a fost reţinut din nou chiar înainte de a se îmbarca în avion.

Soţia lui Jilin a declarat că o instanţă kazahă a reconfirmat miercuri verdictul de deportare, iar joi Jilin era deja în drum spre graniţă.

Soţia a contactat avocaţi pentru drepturile omului în încercarea de a împiedica deportarea sa.

Ministerul de Interne din Kazahstan nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii, precizează Reuters.

Kazahstanul, fostă republică sovietică, se află pe o linie fină între a rămâne în relaţii de prietenie cu Rusia, un partener comercial important, şi a nu întreprinde acţiuni care ar putea da impresia că adoptă o poziţie pro-război, mai ales că majoritatea cetăţenilor kazahi sunt împotriva invaziei.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei spunea miercuri că ocupanții ruși recurg adesea la dezertare și își părăsesc posturile de pe câmpul de luptă, iar peste 200 de soldați ruși sunt căutați în teritoriile ocupate din regiunea Zaporojie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro