Un raport important așteptat de UE avertizează că aceasta are o ultimă șansă pentru a rămâne competitivă: „Nu ne putem permite să așteptăm”
Uniunea Europeană este în fața unei ultime oportunități de a lua măsurile necesare pentru a-i permite să concureze eficient cu Statele Unite, China și alți rivali, a declarat miercuri autorul unui raport important așteptat de liderii europeni, relatează Reuters.
Fostul premier italian Enrico Letta urmează să prezinte joi liderilor UE un rezumat al raportului de 147 de pagini, avertizând că aceștia nu pot să îl pună într-un sertar și să spere la ce e mai bine.
„Stagnarea care are loc este la un asemenea nivel încât nu ne putem permite să așteptăm. În principal ea este față de Statele Unite, dar și față de alte economii majore”, a declarat Letta într-o conferință de presă susținută miercuri alături de Charles Michel, care urmează să prezideze întâlnirea liderilor UE ce va avea loc peste o zi.
„Înseamnă că aceasta este o ultimă oportunitate și o ultimă fereastră care este deschisă și trebuie să profităm de această oportunitate”, a subliniatLetta.
Raportul redactat de acesta abordează o serie largă de domenii, dar se apleacă asupra ideii că tensiunile geopolitice și creșterea protecționismului amenință securitatea economică a Europei și că UE rămâne în urmă în privința noilor tehnologii digitale și ecologice.
Agenția Reuters amintește că există un consens general potrivit căruia piața unică a UE funcționează corespunzător în cazul schimburilor de bunuri, dar că situația nu este la fel de bună în cazul produselor și serviciilor intangibile.
Raportul vorbește de o „frână” în calea inovației și economii pierdute în favoarea SUA
Raportul lui Letta subliniază nevoia de a înlătura unele dintre barierele din sectorul serviciilor, afirmând de asemenea că neincluderea în piața unică a domeniului financiar, a comunicațiilor electronice și a energiei reprezintă în prezent o „frână majoră” pentru creștere și inovație.
Letta argumentează că, per total, cel mai puternic impact l-ar putea avea direcționarea înspre economia reală a celor 33 trilioane de euro deținute acum în UE sub formă de economii private. În prezent în jur de o treime din această sumă este ținută în depozite la zi.
Raportul afirmă de asemenea că în jur de 300 de miliarde de euro din economii ale familiilor se îndreaptă în prezent către alte țări, în principal Statele Unite, ceea ce arată deficiențele piețelor fragmentate din UE.
„Integrarea pieței unice în piețele financiare ar putea duce la o schimbare de paradigmă. Problema majoră este cum să mobilizăm economiile europenilor și să asigurăm (…) că tranziția decurge bine și cu fondurile necesare”, mai a spus Letta.
Comisia Europeană a declarat deja că sunt necesare investiții anuale suplimentare de până la 620 de miliarde de euro pentru trecerea către o economie digitală și una verde. Raportul lui Letta spune că aplicarea regulilor existente asupra piețelor de bunuri și servicii ar putea debloca până la 700 de miliarde de euro până în 2030 datorită eficientizării.