Sari direct la conținut

Un recent compromis UE-Canada da sperante Bruxellesului ca va putea depasi un obstacol major in negocierile pentru TTIP si alte acorduri de liber schimb

HotNews.ro

Un compromis la care Uniunea Europeana si Canada au ajuns recent, pentru a pune pe roate un acord de liber schimb, ar putea fi folosit de Bruxelles ca solutie pentru una dintre marile probleme ramase nerezolvate in negocierile pentru un alt astfel de parteneriat, anume acordul major de liber schimb pe care europenii il negociaza in prezent cu SUA (TTIP), dar si in negocierile cu alte piete ale lumii, potrivit unei analize Politico.

UE si Canada au incheiat oficial negocierile pentru acordul economic si comercial (CETA) in toamna lui 2014. Dar parteneriatul a ramas in asteptare deoarece s-au mentinut neintelegerile asupra mecanismelor de solutionare a disputelor intre state si investitori (ISDS). Aceste mecanisme permit companiilor sa dea in judecata guvernele atunci cand considera ca investitiile lor sunt amenintate de legile nationale. ISDS este una dintre principalele cauze pentru care acordurile de liber schimb negociate de UE sunt contestate puternic.

Politico aminteste ca, sustinuta fiind de Germania si Franta, Malmstrom a propus in septembrie 2015 o versiune revizuita a sistemului ISDS, incercand sa raspunda criticilor printr-o structura mai apropiata de instantele traditionale. Anume, un organism permanent, format din 15 judecatori permanenti, care sa functioneze transparent si sa aiba un mecanism de apel.

Prima tara care a acceptat propunerea lui Malmstrom a fost, tot in toamna anului trecut, Vietnam, care are un acord comercial cu UE. Apoi, dupa doua intalniri cu reprezentantii Canadei, la Nairobi si Davos, UE si Canada au ajuns la o intelegere similara anuntata la sfarsitul lunii februarie a.c.

Potrivit unor oficiali europeni citati de Politico, intelegerea cu autoritatile canadiene este extrem de importanta in negocierile UE pentru TTIP, dar si pentru alte acorduri comerciale. „Chiar daca negocierile cu SUA vor fi mult mai dure, semnalul transmis acum este puternic”, potrivit unui europarlamentar al Partidului Popular European, citat de site-ul mentionat.

Malmstrom a precizat, recent, ca solutia propusa de ea va reprezenta abordarea Comisiei in toate negocierile comerciale, Politico precizand ca se va incerca integrarea acestei solutii in acorduri cu Mexic, China etc., urmand ca instantele astfel formate sa fuzioneze sub umbrela unei singure curti internationale.

Sursa citata arata ca Malmstrom doreste sa ii convinga si pe americani sa accepte propunerea ei in negocierile pentru TTIP, dar, pana acum, SUA au manifestat un scepticism puternic, obiectiile fiind legate de ideea unei structuri judecatoresti permanente si de mecanismul de apel, pe care Congresul e foarte putin probabil sa le accepte.

Politico arata ca intelegerea dintre UE si Canada a fost posibila in urma victoriei liberalilor in alegerile din aceasta tara, noul mecanism ISDS fiind promovat de europeni drept o reforma a standardelor „ruginite” practicate in acest domeniu, in prezent.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro