Sari direct la conținut

Un roman a construit ”o cazemata” in inima New York-ului

O „cazemata” construita de un artist roman a fost amplasata intr-un parc din New York, unde va putea fi vazuta pana la sfarsitul lunii august. Leonard Ursachi, un artist vasluian care traieste la New York, a ridicat “un buncar“ intr-unul din cele mai mari parcuri din cartierul Brooklyn, la doar cativa pasi de un monument dedicat soldatilor si marinarilor americani.

Lucrarea, intitulata “Ascunzis“, este realizata din rachita si a fost conceputa sub forma unei cazemate cilindrice fara usi, inalta de peste 2,5 metri. Trei oglinzi joaca rolul de ferestre care il impiedica pe privitor sa vada ce e in interiorul lucrarii, obligandu-l sa-si imagineze viata dinauntru.

De altfel, Ursachi a marturisit ca opera sa se refera la ideea de razboi, dar si la cea de casa si vorbeste despre „complexitatile dorintei si violentei proprii formarii unei identitati”.

Faptul ca lucrarea a fost plasata in imediata apropiere a unui monument inchinat soldatilor a reprezentat o alta provocare a artistului, care insa a fost acceptata de oficialii new-yorkezi.

Leonard Ursachi in atelierul sau
Foto: Adrian Novac

Ursachi ne-a declarat ca versiunea originala a lucrarii amplasata in Prospect Park din Brooklyn a fost creata in urma cu patru ani pentru Muzeul arheologic al Cetatii Neamtului, un loc care a avut “un profund impact asupra mea cand eram copil“, deoarece fortareata din Muntii Carpati “era un simbol al razboiului”, al ideii de “noi” contra “lor”.

Conform celor declarate de artist, “Ascunzis“ continua incursiunea in lumea “frontierelor instabile, a adaposturile vulnerabile si a identitatilor transformate care alcatuiesc experienta casei in secolul al 21-lea“.

Leonard Ursachi a parasit Romania la inceputul anilor ’80. Dupa ce a trait in Franta (unde a absolvit Institutul de Arta si Arheologie de la Sorbona) si in Canada, s-a stabilit la New York in urma cu 19 ani.

Artistul originar din Vaslui a avut peste 20 de expozitii personale in metropola americana, iar lucrarile sale pot fi gasite in galerii private si muzee din Canada si SUA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro