Un vas cu 20 de tone de combustibil s-a scufundat in Dunare, la Ruse. Autoritatile bulgare: Nu exista pericol de poluare. World Wildlife Fund avertizeaza ca ecosistemul Dunarii ar putea fi in amenintat
O nava cu 20 de tone de combustibil in rezervor s-a scufundat in Dunare, langa portul bulgaresc Ruse in noaptea de 9 noiembrie, incidentul fiind facut public abia in seara de 19 noiembrie, relateaza agentia de presa BTA, citata de AFP. Autoritatile bulgare sustin ca nu exista vreun pericol de poluare in timp ce organizatia pentru protectia mediului World Wildlife Fund (WWF) avertizeaza ca exista riscul unor scurgeri de carburant ceea ce ar putea avea „consecinte grave asupra ecosistemului Dunarii.
Potrivit Agerpres, vasul implicat in incident este Ferry Top 1, care in trecut facea curse de feribot intre Calarasi si Silistra. Vasul apartine companiei Gorainvest de la Ruse. Vasul a fost incarcat cu lemne si a inceput sa se scufunde in timp ce se afla in portul Flotei Dunarene de Dragaj de la Ruse.
Comandantul administratiei maritime din Ruse, Gheorghi Ivanov, a explicat ca autoritatile portuare au incercat sa limiteze orice poluare provenind de la acest vapor, dar pentru moment nu au reusit sa extraga carburantul din rezervor. „In prezent nu exista deversari de petrol in Dunare”, a precizat el pentru televiziunea publica bulgara BNT.
Snejana Gheorghieva, purtator de cuvant al Inspectiei regionale pentru protectia mediului si apelor din Ruse a declarat marti pentru Agerpres ca apele Dunarii nu sunt poluate dar Inspectia continua sa urmareasca situatia.
Gheorghieva a precizat ca la fata locului a fost trimisa o nava specializata pentru eliminarea petelor de petrol, au fost instalate baraje, s-a facut tot ce era necesar.
Organizatia pentru protectia mediului World Wildlife Fund (WWF) a dat miercuri publicitatii un comunicat in care avertizeaza ca „majoritatea zonelor mlastinoase […] din Bulgaria si de pe cursul inferior al Dunarii, cum ar fi mlastina Kalimok sau lacul Srebarna, sunt situate in aval de Ruse. Intarzierea de zece zile cu care au fost divulgate informatiile ar putea insemna ca este prea tarziu pentru protejarea acestor zone.”
„Mareele negre sunt deosebit de periculoase pentru pasarile acvatice salbatice. Acestea isi pot murdari penele, care inceteaza sa mai fie impermeabile. Toxicitatea produselor petroliere poate, de asemenea, sa ucida direct pasarile”, a precizat WWF.
O comisie de experti a fost alcatuita pentru a investiga incidentul, a declarat Gheorghi Ivanov, citat de radio Darik, informeaza Novinite. Motivele scufundarii raman necunoscute. Membrii echipajului au declarat ca au simtit cum vasul s-a lovit un obiect aflat in apa.