Un ziarist de origine romana dezvaluie secretele scandalului ‘Madamgate’
La aproape un deceniu dupa Monicagate si tentativa de suspendare a presedintelui Bill Clinton, lumea politica de la Washington este tulburata de un nou scandal cu tenta sexuala.
Deborah Jeane Palfrey, o femeie influenta si cu relatii importante in orasul de pe Potomac, a fost acuzata de guvernul federal ca oferea, prin compania Pamela Martin and Associates, prostituate pentru clienti bogati.
Sub spectrul inchisorii, cea pe care mass-media americana a numit-o “DC Madam“ a iesit la contraatac, acuzand politicieni, avocati sau militari de la Washington ca au apelat la serviciile firmei sale si amenintand cu dezvaluiri spectaculoase.
Un ziarist de origine romana, Dan E. Moldea, “veteran“ al scandalului Monicagate, s-a alaturat patronului revistei Hustler, Larry Flynt, in dezvaluirea dedesubturilor acestei povesti care ameninta sa zdruncine din temelii clasa politica de peste Ocean.
Primele victime ale scandalului au aparut deja: ambasadorul Randall Tobias si-a dat demisia din cadrul Departamentului de Stat, in timp ce, cu mai putin de o saptamana in urma, senatorul republican de Louisiana, David Vitter, si-a recunoscut public “pacatul serios din trecut“.
L-am intrebat pe Dan E. Moldea despre acest scandal, relatia cu Larry Flynt si parerea sa despre presedintele George W. Bush.
Reporter: America a fost martora scandalului “Monicagate“. Un nou scandal tulbura lumea politica de la Washington. Putem vorbi de “Madamgate“?
Dan E. Moldea: Impactul complet al scandalului Madamgate inca ramane sa fie vazut. Scriu cartea doamnei Deborah Jeane Palfrey, povestea acestui scandal, cu cooperarea ei deplina.
Reporter: Ati fost ziaristul care a descoperit numele senatorului David Vitter in agenda telefonica a doamnei Deborah Jeane Palfrey. Ne putem astepta si la alte nume de politicieni?
Dan E. Moldea: Dupa ce am descoperit numele senatorului Vitter, am pus punct efortului meu principal de a cerceta listele de telefoane ale doamnei Palfrey, cedand acest lucru in favoarea bloggerilor si a iubitorilor de tehnologie, care au transformat aceasta cercetare intr-o forma de arta. Voi fi foarte interesat sa vad ce nume vor fi dezvaluite.
Cred, totusi, ca nici un nume de client nu trebuie dezvaluit pana cand acestia nu sunt implicati intr-un act public de ipocrizie – in care ei au standarde de comportament privat contradictorii pentru niste oficiali: unul pentru ei si altul pentru toti ceilalti.
Reporter: La fel ca si timpul scandalului din care a fost implicat Bill Clinton, Larry Flynt a anuntat ca ofera un milion de dolari pentru cei care au informatii legate de politicieni implicati in raporturi sexuale ilegale. Veti primi recompensa de un million de dolari pentru dezvaluirea numelui senatorului Vitter?
Dan E. Moldea: Din pacate, nu. Sunt doar un consultant bine platit al domnului Flynt si sper sa ajut ca acesti bani sa fie impartiti catre alti oameni care au informatii bune.
Reporter: Lucrati in acest moment la o carte impreuna cu Deborah Jeane Palfrey. Vor si si alte dezvaluiri spectaculoase?
Dan E. Moldea: Povestea doamnei Palfrey este in plina dezvoltare si astept cu interes sa citesc manuscrisul final. Multe se vor intampla pana atunci.
Reporter: Aveti pe pagina de internet o sectiune speciala dedicata Administratiei Bush si intitulata “Bushology“. Ce credeti despre actuala Administratie de la Washington?
Dan E. Moldea: Cred ca Administratia Bush a produs stricaciuni importante imaginii Americii in lume. Aroganta si fanfaronada ei ne-au indepartat de prietenii nostri potentiali in timp ce a crescut ura impotriva tarii noastre din partea inamicilor cei mai periculosi. Vor trece decenii pana cand stricaciunea produsa de aceasta Administratie va fi refacuta.
Reporter: Cum credeti ca il va pomeni istoria pe presedintele Bush ?
Dan E. Moldea: Presedintele Bush va fi tinut minte drept cel mai rau presedinte din istoria Americii.
Reporter: Stiu ca aveti radacini romanesti. Povestiti-ne despre ele.
Dan E. Moldea: Chiar astazi am vorbit cu mama mea despre acest lucru. Ea mi-a spus ca bunicul Danila Moldea se tragea din Sambata de Jos, de langa Fagaras. Bunica Vera (nascuta Romonocoi) s-a nascut in satul Tria din judetul Bihor. Bunicul din partea mamei, John Craciun, s-a nascut si a crescut in localitatea Vinerea, iar bunica Ana a crescut in Sebes.
Numele de fata al mamei era Maria Craciun, despre care am inteles ca are traducerea engleza de “Mary Christmas”.
Reporter: Mai tineti legatura cu Romania? Cum vi se pare Romania vazuta din America?
Dan E. Moldea: Din pacate, singura mea legatura cu comunitatea romaneasca ramane cea prin intermediul bisericii din orasul natal, The Presentation of Our Lord Romanian Orthodox Church din Akron, statul Ohio. Acolo slujeste un preot minunat, Parintele Ian G. Pacurar, care conduce o comunitate foarte devotata.
Reporter: Sunteti unul dintre cei mai cunoscuti ziaristi de investigatii din America. Cum ati ajuns sa lucrati in acest domeniu?
Dan E. Moldea: In octombrie 1974, l-am intalnit la petrecerea unui prieten pe William Ellis Sr, care era proprietarul si editorul publicatiei “The Reporter“, un ziar din Akron care se adresa populatiei de culoare din partea de nord-est a statului Ohio. I-am spus ca am absolvit Kent State University si ca mi-am dorit intotdeauna sa ajung scriitor.
Ellis m-a chemat sa lucrez la el in redactie (unde eram singurul alb!) si mi-a oferit rubrica mea saptamanala, unde primeam 15 dolari pentru un articol. Scriam in general despre sport si evenimente din domeniul artei.
O cunostiinta m-a rugat apoi sa tin o prelegere despre foametea la nivel mondial la Clubul Kiwanis din Akron, iar discursul meu a atras atentia celor de la United Farm Workers (UFW). La cererea lor, am scris o ancheta despre conflictul pe care UFW il avea cu International Brotherhood of Teamsters (IBT), unul dintre cele mai mari sindicate din Statele Unite.
Dupa cateva saptamani, m-am intalnit cu Gordon McKinley, liderul unui grup rebel care se revoltase impotriva abuzurilor celor din IBT. Omul a venit la intalnire cu un pistol si mi-a spus ca-l va folosi daca simte ceva necurat! I-am zis ca nu vreau altceva decat sa scriu un material pentru rubrica mea din ziar si pentru lucrarea de licenta.
Mi-a dat o servieta plina de documente care indicau imprumuturile pe care cei din IBT le acordasera din fondul de pensii. Pe baza documentelor primite, am scris o serie de materiale despre sindicate, fondurile de pensii si mafie. Asa a inceput totul.
Reporter: Ati scris articole si carti despre Mafie, despre Robert Kennedy, OJ Simpson sau Jimmy Hoffa. Care a fost investigatia care v-a solicitat cel mai mult?
Dan E. Moldea: La prima mea carte, “The Hoffa Wars“, documentarea si scrisul propriu-zis mi-au luat patru ani – de-a lungul carora am primit cel putin sase amenintari cu moartea.
As putea spune ca asta a fost cea mai grea munca – chiar daca apoi am petrecut sase ani scriind la “Interference“, o carte in care am investigat legaturile Ligii Nationale de Fotbal cu mafia.
Dar probabil cea mai buna carte – cartea pentru care voi fi pomenit – este cea publicata in 1995, “The Killing of Robert F. Kennedy“. Lucrarea cu cel mai mare succes a fost cea despre cazul OJ Simpson si intitulata “Evidence Dismissed“.
Reporter: Ati simtit vreodata ca vi se interzice accesul la probe, ca sursele dumneavoastra sunt amenintate?
Dan E. Moldea: Unul dintre talentele mele este acela de a-i face pe oameni (care in mod normal nu doresc asta) sa se deschida si sa vorbeasca cu mine. Cand ei doresc confidentialitate (pentru ca sunt in pericol fie profesional, fie fizic), atunci, bineinteles, le voi proteja identitatile.
Reporter: La inceputul anilor ‘70, ati scapat cu viata dupa ce camionul pe care-l conduceati a explodat pe autostrada. Credeti ca cineva vroia sa scape de dumneavoastra?
Dan E. Moldea: Nu, acela a fost pur si simplu un accident. S-a petrecut intr-o vacanta de vara in colegiu cand munceam ca si sofer de camion.
Reporter: Desi ati facut dezvaluiri spectaculoase in materialele dumneavoastra, nu ati fost niciodata dat in judecata de cineva. Cum ati reusit sa va pastrati obiectivitatea?
Dan E. Moldea: N-am fost dat in judecata pentru nici una dintre cele sapte carti. Am fost actionat in instanta “tehnic“ pentru unul dintre articolele mele. Dupa publicarea materialului, un membru al mafiei din Los Angeles, tinta principala din articolul meu, m-a dat in judecata pentru “defaimare“.
Plangerea aceasta frivola nu a depasit niciodata stadiul de “plangere“ ; nu am fost solicitat sa dau vreun raspuns. Acest membru al Mafiei, care recent a fost condamnat pentru frauda in legatura cu taxele, a abandonat procesul si a mers la inchisoare. Interesant este ca dupa ce a fost eliberat, m-a sunat si m-a rugat sa-i scriu autobiografia. Eram, insa, prins in cadrul altui proiect.
Reporter: Cum ati ajuns sa colaborati cu patronul revistei Hustler, Larry Flynt? Povestiti-ne despre proiectul Flynt.
Dan E. Moldea: Cred ca Larry este dezgustat si obosit sa-i asculte pe ipocritii morali, asa cum este congresmanul David Vitter, care au standarde de comportament privat contradictorii pentru niste oficiali – unul pentru ei si altul pentru toti ceilalti. Si cred ca el (n.m. Larry Flynt) refuza sa traverseze o sesiune politica fara sa-si faca auzita vocea in aceasta chestiune. S-a autopropus ca arbitru legitm in acest proces.
Cu alte cuvinte, daca acesti ipocriti doresc cu adevarat spectacol in chestiunea moralitatii, atunci Larry Flynt le va da spectacol!
Reporter: Credeti ca munca dumneavoastra de la proiectul Flynt a avut vreun rol in achitarea presedintelui Bill Clinton?
Dan E. Moldea: Intr-adevar, am fost investigatorul angajat de Larry Flynt in timpul dramei din 1998-1999 privind punerea sub acuzare a presedintelui. Si da, cred ca noi am jucat un rol foarte important, in special cu ancheta mea despre Speakerul desemnat al Camerei Reprezentantilor, Bob Livingston.
In afara de demascarea procurorului Kenneth Starr ca un “vanator de vrajitoare“ sexuale partinitor dupa publicarea “Raportului Starr“ in septembrie 1998 si munca legala excelenta depusa de avocatii presedintelui Clinton inainte si in timpul procesului din Senat, nu a existat vreun factor care sa aiba un impact mai mare asupra procesului de destituire decat Larry Flynt.
Daca Flynt nu se implica in aceasta drama, Bob Livingston ar fi devenit Speaker al Camerei Reprezentantilor si suspendarea presedintelui ar fi ajuns de la Camera la Senat cu un momentum imens, chiar coplesitor.
In loc sa se petreaca acest lucru, cu demisia surprinzatoare a lui Livingston si ipocrizia adversarilor presedintelui clara si prezenta publicului american (care a mentinut inalte cotele sale de popularitate), cazul a schiopatat pana la un proces.