Sari direct la conținut

Unele tari din zona euro propun masuri suplimentare de supraveghere a Greciei, considerate de unii o forma de colonialism

HotNews.ro

Unele state din zona euro vor ca o echipa a Comisiei Europene (CE) sa primeasca atributii suplimentare pentru a superviza vanzarea de active ale statului elen si serviciile publice ale tarii, ca parte a unui plan de a inaspri supravegherea Atenei, potrivit Reuters. Propunerea radicala, considerata de unii oficiali ca o forma de colonialism, subliniaza presiunile in crestere pentru un control mai strict al Atenei, unele tari fiind insa gata sa sustina chiar o reducere a suveranitatii statului elen.

Liderii din zona euro se vor intalni duminica pentru a discuta noi planuri pentru a ajuta Grecia, pe agenda fiind si propuneri pentru un control mai strict. Un oficial a declarat ca exista un sprijin larg pentru o mai atenta supraveghere a statului elen, care a facut progrese lente in privinta privatizarilor si implementarea reformelor.

„Ori asta, ori nu primesc banii”, a declarat o sursa din zona euro, care sustine ideea preluarii de catre o echipa a CE a „unor atributii ale statului” pentru „a pune masinaria in miscare”.

„Este o asistenta impusa din exterior. Strainii preiau unele elemente ale operatiunii”, a mai spus sursa despre aceasta propunere, care ar implica si deplasarea a sute de experti tehnici pentru a administra Grecia.

„Ideea este sustinuta de unele capitale. Nu exista o alta alternativa”, a mai precizat sursa citata.

CE a trimis deja un numar restrans de oficiali in Grecia ca parte a misiunii comune a UE, FMI si BCE, responsabila pentru evaluarea modului in care Atena isi indeplineste tintele economice. In plus, expertii europeni ajuta statul elen in reforma sistemului fiscal si atragerea fondurilor europene.

„Amploarea interventiei este fara precedent. Daca ar exista in istoric de conducere responsabila, precum in Irlanda, lucrurile ar fi diferite. Insa un astfel de istoric lipseste in Grecia”, a mai aratat sursa.

Grecia urmeaza sa primeasca opt miliarde de euro de la UE si FMI in luna noiembrie, aceasta fiind o transa din pachetul de finantare de 110 miliarde de euro convenit in 2010.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro