Sari direct la conținut

Ungaria doreste introducerea dublei cetatenii pentru maghiarii din afara tarii

HotNews.ro

Fidesz, partidul aflat la conducerea Ungariei, a prezentat luni un raport prin care sustine acordarea dublei cetatenii cetatenilor de etnie maghiara care locuiesc in tarile vecine Ungariei, ceea ce a provocat o reactie negativa din partea Slovaciei, anunta AFP.

Partidul ar dori ca aceasta lege controversata a dublei cetatenii sa fie anuntata oficial in data simbolica de 20 august, Ziua Nationala a Ungariei si sa fie aplicata incepand cu 1 ianuarie 2011.

Aceasta lege ii priveste pe cei aproximativ 3,5 milioane de etnici maghiari care traiesc in principal in Romania si Slovacia. Acestia reprezinta un procent de aproape 10% din populatia Slovaciei care numara 5,4 milioane locuitori. Etnici maghiari traiesc in numar destul de mare si in Serbia, Croatia, Ucraina si Austria.

Primul ministru slovac Robert Fico a avut reactia cea mai vehementa declarand ca “daca Ungaria va oficializa aceasta lege, Slovacia o va cataloga drept atac asupra securitatii nationale”. Weekendul trecut, Slovacia l-a chemat in tara pe ambasadorul sau din Ungaria pentru consultari.

“Fara sa se consulte cu Slovacia, Ungaria vrea sa oficialize un act care afecteaza 500.000 de cetateni slovaci… cu scopul de a intari identitatea maghiara. Probabil ca este o gluma”, a adaugat Fico.

Tot el a avertizat ca Slovacia are posibilitatea de a sesiza OSCE pentru atac asupra suveranitatii nationale.

Fidesz a castigat alegerile de luna trecuta cu mai mult de doua treimi din majoritatea necesara ceea ce ii acorda conform legii posibilitatea de a opera orice modificari constitutionale. Din acest punct de vedere legea privind dubla cetatenie poate deveni realitate fara dificultati.

Serbia si Romania nu s-au aratat preocupate de initiativa maghiara.

Relatiile dintre Slovacia si Ungaria sunt tensionate inca din 2006 cand partidul de extrema dreapta National Slovac a intrat in coalita de guvernare. Partidul este cunoscut pentru pozitia sa anti minoritati.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro