Sari direct la conținut

UNICEF: "Un adolescent din șapte suferă de o tulburare mintală

HotNews.ro
Vaccinare adolescenți, Foto: CNCAV
Vaccinare adolescenți, Foto: CNCAV

Mai mult de unul din șapte adolescenți între 10 ani și 19 ani trăiește cu o tulburare mintală diagnosticată și dintre aceștia 89 de milioane sunt băieți și 77 de milioane sunt fete. Un disconfort care uneori poate deveni insuportabil și care determină aproape 46.000 de adolescenți să-și ia viața în fiecare an, mai mult de unul la fiecare 11 minute, potrivit ANSA.

Alarma a fost lansată de UNICEF prin raportul „Situația copilăriei în lume – În mintea mea: promovarea, protejarea și susținerea sănătății mintale a copiilor și a tinerilor”, prezentat marți.

Anxietatea și depresia reprezintă 40% din tulburările mintale diagnosticate, iar ratele procentuale sunt mai ridicate în Orientul Mijlociu și în Africa de Nord, în America de Nord și în Vestul Europei. În unele cazuri, tulburarea mintală este de așa natură încât îi face pe tineri să simtă că nu au cale de ieșire. Astfel, sinuciderea este, în lume, una dintre primele cinci cauze de deces pentru tinerii între 15 ani și 19 ani, dar în Vestul Europei devine a doua, cu patru cazuri la 100.000, după accidente rutiere, citează Rador.

Problemele de sănătate mintală diagnosticate, printre care ADHD, anxietate, autism, tulburare bipolară, tulburare de conduită, depresie, tulburări de alimentație și schizofrenie, dăunează copiilor, precum și societății în ansamblul său. O nouă analiză realizată de London School of Economics prezentă în raport indică faptul că lipsa contribuției la economii din cauza problemelor de sănătate mintală, care duc la dizabilități sau deces în rândul tinerilor, este estimată la aproape 390 miliarde de dolari pe an.

În fața acestui fapt, „guvernele investesc prea puțin pentru a înfrunta aceste nevoi fundamentale”, a declarat directorul general al UNICEF, Henrietta Fore. La nivel global, de fapt, aproximativ 2% din fondurile guvernamentale pentru sănătate sunt alocate intervențiilor pentru sănătate mintală. „Prea puțin în comparație cu necesitatea”, avertizează raportul.

Un tânăr din cinci cu vârste cuprinse între 15 ani și 24 de ani declară că se simte adesea deprimat sau că are puțin interes în desfășurarea de activități. Și cei foarte tineri „ar putea simți impactul COVID-19 asupra sănătății mintale și a bunăstării lor pentru mulți ani de acum înainte”.

Costul psihologic al pandemiei este estimat de primele rezultate ale unui sondaj realizat de UNICEF și GALLUP în 21 de țări și prezentat în noul raport realizat de UNICEF – „Situația copilăriei în lume – În mintea mea: promovarea, protejarea și susținerea sănătății mintale a copiilor și a tinerilor”, prezentat marți. Conform celor mai recente date disponibile prezentate de UNICEF, la nivel global, cel puțin un copil din șapte a fost afectat în mod direct de lockdown, în timp ce peste 1,6 miliarde de copii au pierdut o parte din instruirea lor din cauza închiderii școlilor.

Întreruperea rutinei, a educației, a activităților recreative, precum și preocupările legate de venitul și sănătatea familiei, explică raportul, îi face pe mulți tineri să fie speriați, supărați și îngrijorați pentru viitorul lor.

„Au fost 18 luni lungi pentru noi toți, în special pentru copii. Odată măsurile de lockdown la nivel național și cu restricțiile de circulație legate de pandemie, copiii au petrecut ani de neșters din viață departe de familie, prieteni, săli de clasă, jocuri, elementele cheie ale copilăriei în sine”, a declarat directorul general al UNICEF, Henrietta Fore. Şi nu numai. Impactul pandemiei asupra sănătății mintale „este doar vârful aisbergului. Şi înainte de pandemie, prea mulți copii erau împovărați cu probleme neînfruntate de sănătate mintală”, concluzionează Fore. (Rador)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro