Sari direct la conținut

UniCredit anunță că, matematic, deține 21% din Commerzbank. Are nevoie însă de aprobarea BCE

HotNews.ro
Andrea Orcel, CEO UniCredit, Foto: Bozzo/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia
Andrea Orcel, CEO UniCredit, Foto: Bozzo/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia

UniCredit și-a mărit participația la Commerzbank (a doua bancă din Germania) de la aproximativ 9% la 21%, într-o mișcare care ar putea semăna cu o ofertă ostilă pentru creditorul rival.

Commerzbank este a doua cea mai mare bancă germană listată la bursă. Din 2008, a avut din ce în ce mai multe probleme, parțial pentru că a preluat Dresdner Bank în mijlocul crizei financiare. Statul a salvat Commerzbank de la colaps cu aproximativ 18,2 miliarde de euro din bani publici. Potrivit agenției financiare, până acum au fost rambursate în jur de 13,15 miliarde de euro. Astăzi, Commerzbank este considerată din nou profitabilă și stabilă.

Banca italiană a declarat luni că a mai achiziționat alte 11,5% din acțiunile Commerzbank, dar că tranzacția nu se va finaliza până când „vor fi obținute aprobările necesare”.

O fuziune între cele două grupuri ar fi primul acord bancar transfrontalier semnificativ din Europa de la criza financiară și un potențial catalizator pentru consolidarea în continuare a sectorului fragmentat al continentului.

UniCredit a surprins instituția germană în urmă cu două săptămâni prin preluarea unui pachet de 9% din acțiunile Commerzbank , un creditor pe care l-a curtat de mult ca țintă de preluare.

UniCredit are nevoie de aprobarea Băncii Centrale Europene pentru a-și ridica participația la peste 9,9%.

Directorul executiv Andrea Orcel și-a pus ochii pe achiziționarea de rivali europeni, cu potențialul de a transforma creditorul italian într-un vehicul pentru consolidarea sectorului.

Banca italiană a cumpărat o acțiune de 4,5% de la guvernul german la începutul acestei luni, dar acumulase deja o poziție de 4,5% prin instrumente derivate.

Mișcarea a stârnit scandal în Germania, politicienii și sindicatele opunându-se unei preluări complete.
Directorii de la Commerzbank au avertizat guvernul german că o legătură cu UniCredit ar putea împiedica acordarea de împrumuturi companiilor germane mici și mijlocii, în timp ce sindicatele au ridicat perspectiva reducerii locurilor de muncă.

În prezent, guvernul federal deține încă douăsprezece la sută din Commerzbank , așa că cel mai mare acționar individual este UniCredit. Commerzbank a refuzat inițial să comenteze.

UniCredit a solicitat, de asemenea, permisiunea Băncii Centrale Europene (BCE) pentru a-și majora participația la Commerzbank până la 29,9%, a spus UniCredit. Prin urmare, această tranzacție poate fi finalizată numai după ce au fost primite aprobările.

Guvernul federal a vrut să vândă acțiunile Commerzbank

Guvernul federal a început anterior să-și vândă acțiunile la Commerzbank . UniCredit a învins concurenții cu o ofertă semnificativ mai mare și a achiziționat acțiunile , așa cum a anunțat Ministerul Federal de Finanțe. Guvernul federal s-a ales cu 702 milioane de euro din acord.

UniCredit, a doua cea mai mare bancă italiană, deținea acum aproximativ nouă la sută din acțiunile Commerzbank.

INTERVIURILE HotNews.ro