Sari direct la conținut

Unitatile neviabile de la CNH si Termoelectrica, pe lista candidatilor la faliment

HotNews.ro

Unele companii de stat ar trebui lasate sa intre in faliment, a declarat presedintele Traian Basescu. Nu este o idee noua, existand deja discutii in acest sens cu reprezentantii FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene. Cele mai sigure candidate la inchidere sunt unitatile neviabile de la Compania Nationala a Huilei si Termoelectrica. De altfel, chiar un raport al Bancii Mondiale arata ca „termocentrala Deva si cele mai multe unitati de la Termoelectrica vor trebui lichidate. Cu cat intarzie actiunile de lichidare, cu atat cresc costurile si datoriile”.

  • In ceea ce priveste CNH, Guvernul planuieste ca toate unitatile neviabile sa intre in conservare si inchise pana in 2018. La CNH, ar putea intra in conservare minele Uricani, Petrila si Paroseni. Celelalte patru mine vor fi incluse intr-o noua companie, alaturi de Paroseni si partea viabila de la Deva.

In conditiile in care procesul de infiintare a celor doi giganti energetici Electra si Hidroenergetica este pe cale sa esueze, Ministerul Economiei se gandeste la o noua varianta de reorganizare a sistemului energetic. De altfel, acest plan „B” a fost convenit si cu FMI, ca solutie alternativa. Astfel, Ministerul Economiei are in vedere o fuziunea complexurilor energetice Craiova, Rovinari, Turceni cu SNLO si infiintarea unui complex mai mare pe lignit-Oltenia. Un plan similar este prevazut si pentru Deva, Paroseni si CNH, acestea urmand sa formeze un complex pe huila-Hunedoara.

In cazul in care Guvernul aproba aceste fuziuni, Banca Mondiala recomanda ca Oltenia sa se adauge pe lista companiilor la care urmeaza sa fie aplicate reforme, sa aiba o conducere profesionista si, de asemenea, sa fie oferite spre vanzare unor investitori strategici.

Ministerul Economiei a convenit cu reprezentantii FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene, sa realizeze pana in luna octombrie o noua analiza referitoare la infiintarea celor doua companii energetice, Electra si Hidroenergetica.

Pana acum, proiectul de infiintare a gigantilor energetici Electra si Hidroenergetica s-a dovedit un mare esec, mai ales in conditiile in care a fost respins irevocabil in salile Curtii de Apel Bucuresti. Insa, Guvernul a refuzat sa-si asume acest insucces si a continuat sa mearga pe ideea realizarii companiilor chiar cu riscul blocarii unor mari investitii in domeniul energetic. De altfel, chiar un raport al Bancii Mondiale arata ca incapatanarea Guvernului de a infiinta doi campioni energetici a alungat investitorii.

Daca nu se vor putea infiinta doi mamuti mari, se va recurge la solutia crearii a doi mamuti mai mici. „In paralel, se analizează posibilitatea, agreata si de FMI, a reorganizării sectorului energetic in doua companii, bazată pe un mecanism clar de funcţionare, in care sa nu mai fie incluse Hidroelectrica si Nuclearelectrica”, informeaza Ministerul. Economiei facand referire la complexurile Oltenia si Hunedoara.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro