Sari direct la conținut

Unul din cei mai importanți indicatori economici își adâncește reculul

HotNews.ro
Industria IT din România - 2022, Foto: © Sarinya Pinngam | Dreamstime.com
Industria IT din România - 2022, Foto: © Sarinya Pinngam | Dreamstime.com

După primele 8 luni din acest an, reculul producţiei industriale s-a adâncit la 2% (de la 1,8% după primele 7 luni), potrivit informațiilor transmise de Statistică. Producția industrială măsoară performanța economiei, cuprinzând producția generată de industriile cu un rol semnificativ în stimularea creșterii economice, cele considerate coloana vertebrală a unei economii datorită contribuțiilor lor la ocuparea forței de muncă, producția și dezvoltare economică.

Economiștii se uită cu mare atenție la acest indicator, care oferă perspective valoroase asupra stării ciclului economic. Anul trecut industria a avut o contribuţie negativă la modificarea PIB (-0,5%), ca urmare a scăderii volumului ei de activitate cu 2,3%.

În primele 8 luni, toate componentele indicelui au înregistrat scăderi: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,5%), industria prelucrătoare (-1,6%) și industria extractivă (-0,6%).

Producția industrială servește ca barometru important al sănătății economice, oferind indicii privind traiectoria economiei unei țări. O creștere a producției industriale poate anticipa o creștere a economiei, oportunități de angajare și o încredere sporită a consumatorilor. În schimb, o scădere a producției industriale (adică ceea ce vedem în prezent) poate semnala o posibilă contracție economică sau apariția unor tensiuni în economie la care decidenții fiscali și monetari trebuie să se uite cu mare atenție.

Reamintim că autoritățile guvernamentale au anunțat un Plan Național de Reindustrializare, fără a da însă foarte multe detalii legate de fondurile care ar sprijini acest demers.

„Industria românească se poate revigora şi poate redeveni un catalizator al economiei dacă primeşte sprijinul de care are nevoie. I-am cerut ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, să prezinte planul „România produce” – un proiect pe care l-am anunţat şi definit de când eram premier – şi al cărui scop este deblocarea potenţialului economic al ţării. Am decis astăzi în coaliţia de guvernare să sprijinim, prin acest plan concret, reindustrializarea României”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.

El a spus că „proiectul liberal pompează miliarde de euro în economia reală, prin trei programe derulate în următorii ani.

„Programul „Reînnoirea industrială a României” are o valoare de 3 miliarde euro şi are trei direcţii. Pentru atragerea investiţiilor private în economie a fost alocat un miliard de euro. Astfel, proiectele de cel puţin 150 milioane euro vor primi un grant de 30% din valoare. Prin a doua direcţie, se acordă 450 milioane euro pentru sprijinirea industriei cu impact în reducerea diferenţelor dintre regiunile ţării. A treia direcţie vizează decarbonizarea accelerată a industriei, printr-un sprijin de un miliard de euro”, a explicat liderul liberalilor.

Ciucă a menţionat că al doilea program de 250 milioane euro din planul naţional va stimula prelucrarea în ţară a zăcămintelor: „Resursele româneşti trebuie să fie procesate în ţară, asigurând locuri de muncă pentru oameni şi o întărire consistentă a exporturilor noastre”.

Potrivit lui Ciucă, „al treilea program va investi 300 milioane euro în dezvoltarea afacerilor locale. Companiile autohtone îşi pot creşte valoarea şi forţa pentru deveni relevante pe pieţele internaţionale. România este o ţară a inovaţiei, a oamenilor curajoşi şi a oportunităţilor”.

INTERVIURILE HotNews.ro