UPDATE 2 ASF a aprobat planul de redresare financiara pentru Carpatica Asigurari/Una dintre masurile vizate: "atragerea unui investitor strategic"
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat in data de 9 septembrie planul de redresare financiara pentru Carpatica Asigurari, care contine masuri menite sa conduca la restabilirea situatiei financiare si a solvabilitatii societatii pana la data de 31.12.2015, a anuntat miercuri compania de asigurari, fara a oferi alte detalii. Amintim ca in data de 16 mai 2014, ASF a deschis procedura de redresare financiara pe baza de plan de redresare la aceasta firma de asigurari controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea, in conditiile in care asiguratorul nu mai indeplinea conditiile de solvabilitate.
„Avand in vedere ca masurile de redresare prezentate in planul de redresare, astfel cum a fost modificat, intocmit de societatea Carpatica Asig S.A. sunt de natura sa conduca la restabilirea situatiei financiare si a solvabilitatii societatii pana la data de 31.12.2015, in scopul apararii drepturilor asiguratilor si al promovarii stabilitatii activitatii de asigurare in Romania, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a hotarat aprobarea planului de redresare financiara a societatii Carpatica Asig S.A”, se mentioneaza in comunicatul de presa al Carpatica Asigurari, care nu ofera alte detalii (vezi atasat comunicatul integral)
HotNews.ro a solicitat Carpatica Asigurari si ASF sa ofere mai multe detalii privind masurile asumate de conducerea Carpatica Asigurari pentru redresarea financiara si vom reveni cu raspunsuri imediat ce le vom primi.
UPDATE 1 Fara a da detalii precise, ASF spune ca una dintre masuri vizeaza: „atragerea de noi resurse financiare printr-un nou aport de capital social in numerar, atragerea unui imprumut subordonat si atragerea unui investitor strategic”
Iata comunicatul integral al ASF:
„Consiliul ASF a aprobat, in data de 3 septembrie 2014, planul de redresare financiara pentru societatea Carpatica Asig S.A. Decizia ASF nr. 1203/09.09.2014 a fost transmisa societatii.
Masurile propuse de societate vizeaza:
- restabilirea profitabilitatii operationale prin echilibrarea portofoliului de asigurari, reducerea cheltuielilor de achizitie si de administrare;
- atragerea de noi resurse financiare printr-un nou aport de capital social in numerar, atragerea unui imprumut subordonat si atragerea unui investitor strategic;
- imbunatatirea cadrului de guvernanta corporativa si administrare a riscului prin schimbarea auditorului extern statutar, optimizarea programului de reasigurare, imbunatatirea sistemelor informatice si actualizarea profilului de risc, concomitent cu analiza impactului Solvency II la nivelul societatii.
Adunarea Generala a Actionarilor societatii va trebui sa-si insuseasca acest plan in cel mult o luna de la data aprobarii acestuia de catre Consiliul ASF.
Consiliul de Administratie al societatii Carpatica Asig S.A. va transmite lunar catre Autoritatea de Supraveghere Financiara un raport privind stadiul de realizare a masurilor asumate in planul de redresare financiara, care sa includa detalierea activitatilor intreprinse in vederea indeplinirii acestora.
Autoritatea de Supraveghere Financiara a dispus, in luna mai 2014, deschiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan de redresare pentru societatea Carpatica Asig S.A. Masurile prezentate in planul de redresare, aprobat in data de 3 septembrie 2014, sunt de natura sa contribuie la restabilirea situatiei financiare a societatii si la incadrarea in indicatorii prudentiali.
Toate politele emise de Carpatica Asig S.A. sunt si raman valabile de la momentul emiterii pana la expirare, iar societatea poate sa emita in continuare polite”.
UPDATE 2 Detaliile transmise de Carpatica Asigurari, la solicitarea HotNews.ro, privind planul de masuri:
Planul de redresare financiara al societatii cuprinde un mix de masuri necesare incadrarii in limitele stabilite prin normele in vigoare a indicatorilor de lichiditate, solvabilitate si acoperirea rezervelor tehnice cu active. Toate masurile vor fi implementate etapizat pana la sfarsitul anului 2015.
Masuri:
Restabilirea profitabilitatii operationale ( echilibrarea portofoliului de asigurari, segmentarea tarifelor in functie de profilul de risc, reducerea cheltuielilor)
Masuri de atragere de noi resurse financiare (capitalizare etapizata pana la sfarsitul anului 2015)
Masuri de imbunatatire a cadrului de guvernanta corporativa si de administrare a riscului (optimizarea programului de reasigurare, imbunatatirea proceselor si a sistemelor informatice)”.
- Daca planul prezentat de conducerea Carpatica Asigurari ar fi fost respins din nou, firma ajungea in administrare speciala, asa cum este acum Astra Asigurari
In luna iunie 2014, Misu Negritoiu, presedintele ASF, a anuntat ca a respins un prim plan de redresare financiara prezentat de Consiliul de Administratie al Carpatica Asigurari.
- „Capitalizarea este principala problema si discutam in continuare, a declarat in 12 iunie Misu Negritoiu, presedintele ASF.
O luna mai tarziu, in 29 iulie 2014, Misu Negritoiu a declarat ca firma de asigurari a prezentat un nou plan de redresare catre ASF, care „arata mai bine” si asupra caruia autoritatea va da un raspuns in 7-10 zile.
„In planul anterior pe care ASF l-a respins, asiguratorul a propus majorare de capital in 2016-2017 si acum au precizat 2015. Daca il respingem se ajunge la administrare speciala, dar au fost destul de constructivi”, a spus in data de 29 iulie Misu Negritoiu.
- Astra Asigurari se afla in procedura de redresare financiara prin administrare speciala
Amintim ca in 18 februarie 2014, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala pentru Astra Asigurari, administratorul special al Astra, numit de catre ASF, fiind KPMG Advisory.
KPMG Advisory, administratorul special al Astra Asigurari, a prezentat catre ASF un plan de redresare al asiguratorului care prevede necesitatea majorarii capitalului social al Astra in mai multe etape, in decurs de aproximativ un an, cu suma de 490.000.000 lei, din care, intr-o prima faza imediata, capitalul social sa fie majorat cu o suma de aproximativ 70.000.000 lei, a anuntat in 7 aprilie administratorul special. Planul a fost aprobat de ASF in data de 7 aprilie 2014.
Totodata, in scopul restabilirii sustenabile a indicatorilor prudentiali ai asiguratorului, KPMG a identificat si nevoia implementarii in urmatoarele luni a unui set de masuri de catre Astra Asigurari.
Datele ASF arata ca la sfarsitul lui 2013, trei firme (n.a Astra, Carpatica si Euroins) nu indeplineau cerinta de solvabilitate, alte trei aveau gradul de solvabilitate intre 1 si 1,05 si alte 16 aveau un grad de solvabilitate cuprins intre 1,05 si 1,5.